Roesbrugge-Haringe

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Roesbrugge-Haringe? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en je kunt er geld mee verdienen. Via het zonnepanelen-systeem wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Gezien het financieel interessante plaatje, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn woning hiervoor geschikt? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door onze vergelijker tref je praktische gegevens m.b.t. zonnepanelen kopen in Roesbrugge-Haringe!

zonnepanelen installateur 8972
 • Direct lagere energielasten.
 • Milieubewuste keuze.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeentePoperinge
Postcode89720
Gasverbruik23.470 kWh
Stroomverbruik kWh3493,58174621087 kWh
Gemiddelde energierekening€176,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Roesbrugge-Haringe september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk je wat er precies mogelijk is in de gemeente Poperinge. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Poperinge zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Roesbrugge-Haringe
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy. Deze groene leningen waarmee huizeneigenaren verrassend voordelig een lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4940), dan bedraagt het voordeel al snel €612. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor krijg jeeen passende vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 5% rente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te voordeliger het is. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Roesbrugge-Haringe liggen tussen om en nabij de €4800 en €6400 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen genereert plusminus 2820 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie en/of NLE betaal je al snel €705,00 (tarieven september 2023). Door middel van goedkope zonnepanelen in Roesbrugge-Haringe bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna bekijk jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120506€3500 – €4275€440
2291013€5050 – €5625€500
3349014€6100 – €6250€725
4394018€6550 – €6650€930
5449019€6950 – €7200€1010
6489021€7625 – €7900€1080

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Roesbrugge-Haringe vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Roesbrugge-Haringe is 3493,58174621087 kWh. Dat staat gelijk aan ongeveer 11 panelen van 320 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 panelen afdoende, voor 1875 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2850 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3875 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is ongeveer gelijk. Meer dan 50% van de klanten prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast vinden we dunne-film panelen. Deze PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Hoe zit het met een vergunning in Roesbrugge-Haringe?

Voor het leggen van zonnepanelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-roesbrugge-haringe

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Roesbrugge-Haringe vergelijken? Met de uitleg die hierna komt heb jij in korte tijd een erkende expert in je woonplaats. Tal van adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op het tarief. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Betreft het een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Verduidelijk duidelijk de woning. Het type huis (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het huis zijn cruciaal. Kies ook een dag en tijdstip voor installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert biedt zo professioneel zonnepanelen advies in Roesbrugge-Haringe.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Zo is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Daarna versturen ze de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  In een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de aantrekkelijkste prijs, maar kijk goed naar relevante keurmerken (je kunt denken aan IEC keurmerk, Recyclage, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan allerlei prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan ondernemingen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Roesbrugge-Haringe op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Roesbrugge-Haringe
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Roesbrugge-Haringe een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Vlamingen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!