Plombières

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Plombières? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en besparen je geld. Aan de hand van zonnepanelen op jouw woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Gezien dalende prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Geholpen door deze website bekijk jij waardevolle info over zonnepanelen kopen in Plombières!

zonnepanelen installateur 4850
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Groene investering.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieLuik
GemeentePlombières
Postcode48500
Gasverbruik23.980 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€178,44

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Plombières juni 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be vind je de spelregels in de gemeente Plombières. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Plombières zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Plombières
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waarmee huizeneigenaren verrassend voordelig een speciale lening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4450), dan pak je al snel €552. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. In ruil krijg je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 6% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Plombières zitten vaak tussen de €4900 en €6200, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen genereert pak ‘m beet 3090 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Budget Energie of NLE staat dit al gauw gelijk aan €772,50 (tarief juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Plombières kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna bekijk jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119108€3475 – €4375€440
2282011€5175 – €5675€675
3339014€6000 – €6200€875
4410017€6475 – €6700€940
5456019€7025 – €7200€1020
6517021€7550 – €8150€1050

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Vanwege de zonnepanelencheck Plombières bekijk je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Plombières is 3490 kWh. Dit staat voor grofweg 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 5 panelen toereikend, voor 1800 kWh gaat het om 8, voor 2825 kWh gaat het om 12, en voor 3850 kWh gaat het om 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Meer dan 50% van de klanten maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Tevens bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Plombières?

Voor de installatie van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Dikwijls is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-plombieres

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Plombières vergelijken? Door gebruik te maken van de adviezen van onze specialisten tref je in korte tijd een uitmuntende installateur in jouw omgeving. Verschillende monteurs hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Verduidelijk expliciet het huis. Het genre woning (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn van groot belang. Kies daarna een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf geeft dan interessant zonnepanelen advies in Plombières.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het gaat hier om voorletter + achternaam, tel. nr. en uw huidige mailadres. Op die manier is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Nadien ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een week ontvang je een offerte op maat van vakmannen uit de buurt. Beperk je niet alleen tot de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op certificering (zoals bijv. Recyclage, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Plombières op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Plombières
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Plombières een vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente