Dison

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Dison? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en financieel interessant. Geholpen door zonnepanelen op jouw woning wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Wegens dalende kosten, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door deze pagina bekijk jij waardevolle tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Dison!

zonnepanelen installateur 4820
 • Direct lagere energielasten.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieLuik
GemeenteDison
Postcode48200
Gasverbruik23.930 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€177,67

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Dison juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be ontdek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Dison. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Dison bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Dison
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren met een interessante rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4400), dan bedraagt het voordeel al snel €545. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met 4 procent rente. Niet alleen goed voor de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (juni 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Dison schommelen tussen de €4800 en €6600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op zo’n 3040 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €760,00 (kosten juni 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Dison is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel bekijk jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118808€3400 – €4450€380
2284012€5075 – €5650€550
3356014€6000 – €6200€700
4408016€6475 – €6700€930
5451019€6975 – €7125€1020
6514022€7450 – €8175€1070

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Dison zie je of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dison is 3465 kWh. Hiervoor zijn benodigd pak ‘m beet 10 zonnepanelen van 300 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 2000 kWh zijn dat er 8, voor 2800 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 4000 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Bovendien bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Hoe zit het met een vergunning in Dison?

Voor de installatie van PV-panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Meestal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dison

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Dison vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt tref je binnen enkele minuten een erkende leverancier in de buurt. De meeste monteurs bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de verkoopprijs. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets expliciet het huis. De woning-categorie (schuin + plat) en de focus-richting van de woning zijn zaken die van belang zijn. Kies ook een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert biedt zo aantrekkelijk zonnepanelen advies in Dison.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn naam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Op basis daarvan is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen voor eventuele vragen. Daarna zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de laagste prijs, maar check ook op relevante keurmerken (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gebouwendie een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Dison op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Dison
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Dison een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente