Hombourg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Hombourg? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en winstgevend. Dankzij krachtige zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Door o.a. de lagere prijs van de panelen, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is dit iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met behulp van onze tool bekijk jij omvangrijke details met betrekking tot zonnepanelen kopen in Hombourg!

zonnepanelen installateur 4852
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieLuik
GemeentePlombières
Postcode48520
Gasverbruik20.030 kWh
Stroomverbruik kWh3415 kWh
Gemiddelde energierekening€160,30

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Hombourg juli 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Plombières. Is er niets over te lezen? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit levert al snel honderden euro’s op. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Plombières is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Hombourg
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huishoudens heel voordelig een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4750), dan loopt het voordeel al gauw op tot €589. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met 4 procent rente. De win is er niet alleen voor onze planeet, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Hombourg komen doorgaans uit tussen de €5400 en €6000 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Verwachte opbrengsten
Een set met 10 panelen staat gelijk aan circa plusminus 2860 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Eneco en NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €715,00 (kosten juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Hombourg kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder doorzoek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119306€3550 – €4375€430
2285011€5225 – €5800€650
3342016€5925 – €6100€800
4411016€6450 – €6750€880
5458020€6950 – €7150€960
6501021€7400 – €7900€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het schikt naar een aantal voorwaarden: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Evenzeer is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Hombourg ontdek jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hombourg bedraagt 3415 kWh. Hiervoor heb je nodig pak ‘m beet 11 panelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen toereikend, voor 1800 kWh zijn dat er 7, voor 2975 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 4000 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De doorsnee huizenbezitters kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. Het zijn relatief goedkope panelen, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Hombourg?

Voor de installatie van zonnepanelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaliter is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hombourg

Installateur zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Hombourg vergelijken? Op basis van de uitleg die hierna komt vind jij zonder problemen een uitstekende leverancier in de buurt. Tal van adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is de stroomvraag? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het genre huis (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het dak zijn cruciaal. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige voorziet jou dan van toepasbaar zonnepanelen advies in Hombourg.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Op basis daarvan komen we erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend versturen ze de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen volgen er offertes van experts uit de regio. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar kijk goed naar certificering (bijvoorbeeld Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die hun dak/grond over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Hombourg op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Hombourg
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Hombourg aanvullend capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!