Baelen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Baelen? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en financieel interessant. Dankzij het zonnepanelen-systeem wek je zelfstandig duurzame stroom op. Als gevolg van dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat is het rendement na 10 jaar? Met behulp van zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij bruikbare adviezen aangaande zonnepanelen kopen in Baelen!

zonnepanelen installateur 4837
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieLuik
GemeenteBaelen
Postcode48370
Gasverbruik23.950 kWh
Stroomverbruik kWh3475 kWh
Gemiddelde energierekening€177,98

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Baelen juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk je wat de regels zijn in de gemeente Baelen. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Baelen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Baelen
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen verrassend voordelig een speciaal type lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4420), dan bedraagt het voordeel al snel €548. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement komt overeen met 5 procent rente. Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden consumenten hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Baelen liggen tussen de €5100 en €6500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op plusminus 3060 kWh stroom. Bij een maatschappij als Delta en/of Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €765,00 (tarieven juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Baelen bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf bekijk jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120808€3525 – €4225€410
2307011€5100 – €5700€550
3344014€6075 – €6275€700
4419017€6550 – €6825€910
5461019€7100 – €7200€990
6515021€7675 – €8150€1040

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Baelen vind jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Baelen bedraagt 3475 kWh. Hiervoor zijn benodigd rond de 10 pv-panelen van 325 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 panelen passend, voor 1975 kWh zijn dat er circa 7, voor 2875 kWh gaan we uit van 12, en voor 3875 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de woningbezitters installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Eveneens onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De kosten zijn lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Moet ik een vergunning aanvragen in Baelen?

Bij het installeren van zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-baelen

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Baelen vergelijken? Met behulp van de uitleg die hierna komt vergelijk je binnen enkele minuten een deskundige leverancier in jouw streek. Diverse installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Definieer zo specifiek mogelijk de woning. Het soort woning (plat & schuin) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Kies daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur voorziet jou dan van relevant zonnepanelen advies in Baelen.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Zo is het duidelijk hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Nadien ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs uit de buurt. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar let ook op certificering (zoals TÜV keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! We zien diverse bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere organisaties die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Baelen op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Baelen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Baelen een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente