Ruddervoorde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Ruddervoorde? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en winstgevend. Via de investering in zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door de steeds gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met behulp van onze tool ontdek jij toepasbare aanbevelingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Ruddervoorde!

zonnepanelen installateur 8020
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteOostkamp
Postcode80200
Gasverbruik21.660 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€167,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Ruddervoorde december 2023

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij hoe het ervoor staat in de gemeente Oostkamp. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Oostkamp zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Ruddervoorde
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren met een interessante rente een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4630), dan profiteer je al van een korting van zo’n €574. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Ruddervoorde schommelen tussen de €4000 en €6300 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen staat voor circa 3060 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Engie of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €765,00 (tarieven december 2023). Door goedkope zonnepanelen in Ruddervoorde is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder doorzoek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120808€3625 – €4425€380
2302012€5275 – €5775€650
3354016€6025 – €6225€850
4408018€6375 – €6825€930
5445020€6950 – €7125€960
6508021€7700 – €8050€1090

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Ruddervoorde lees jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ruddervoorde bedraagt 3430 kWh. Dit kan je zelf genereren met ongeveer 10 zonnepanelen van 290 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 4 panelen gewenst, voor 2000 kWh moet je rekenen op 7, voor 2875 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 4000 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De meeste mensen maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Eveneens vind je dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Ruddervoorde?

Voor de installatie van zonnepanelen op het huis is een vergunning overbodig. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ruddervoorde

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Ruddervoorde vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten vind jij in een zeer korte periode een uitstekende installateur in de buurt. Een aantal monteurs beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de installatiekosten. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Betreft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project beschrijven

  Definieer de eigenschappen van de woning. Het soort huis (schuin & plat) en de focus-richting van de woning zijn daarin van belang. Kies daarna een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman geeft op die manier professioneel zonnepanelen advies in Ruddervoorde.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Op basis daarvan weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Vervolgens ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  In 3-4 dagen volgen er offertes van deskundigen met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook certificering (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, Recyclage, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn verschillende bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ruddervoorde op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Ruddervoorde
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Ruddervoorde een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!