Waardamme

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Waardamme? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Middels zonnepanelen bij je huis wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? D.m.v. deze pagina bekijk je veelzijdige aanbevelingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Waardamme!

zonnepanelen installateur 8020
 • Lagere energierekening.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteOostkamp
Postcode80200
Gasverbruik21.670 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€167,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Waardamme juli 2024

Een speciale subsidie is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Oostkamp. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Oostkamp zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Waardamme
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens heel voordelig een groene lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4640), dan loopt het voordeel al gauw op tot €575. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper het wordt. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een aanbieding met 10 panelen in Waardamme komen doorgaans uit tussen de €4600 en €6400 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen resulteert in pakweg 3070 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Essent of Nuon betaal je al snel €767,50 (kosten juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Waardamme kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf vind jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120708€3550 – €4400€430
2307012€5075 – €5675€500
3343014€6025 – €6100€875
4403016€6425 – €6800€880
5464019€6900 – €7200€960
6517021€7400 – €8150€1050

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Omwille van de zonnepanelencheck Waardamme vind jij of je dak geschikt is voor montage. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Waardamme bedraagt 3435 kWh. Hiervoor heb je nodig pakweg 10 zonnepanelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 zonnepanelen toereikend, voor 2000 kWh zijn dat er 8, voor 2875 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3950 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Veel klanten maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Verder bestaan er dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Waardamme?

Voor het leggen van zonnepanelen op uw dak is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In de regel is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-waardamme

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Waardamme vergelijken? Met behulp van de uitleg die hierna komt zoek jij moeiteloos een goede installateur in jouw streek. Tal van aanbieders hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de kosten. Vraag ook om certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Schets de aard van de woning. De huis-categorie (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn voor de monteur interessant. Maak tevens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De vakman voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Waardamme.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het betreft jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Vervolgens verzenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  In een week ontvang je een offerte op maat van specialisten die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de aanbieder met de laagste prijs, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan VDE keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! We zien verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die hun dak willen volleggen met zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Onder andere met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Waardamme op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Waardamme
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Waardamme een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!