Macon

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Macon? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Op basis van zonnepanelen bij je huis wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Mede door de aantrekkelijke paneel prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Geholpen door onze vergelijker check je accurate toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Macon!

zonnepanelen installateur 6591
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieHenegouwen
GemeenteMomignies
Postcode65910
Gasverbruik20.710 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€161,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Macon februari 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op energiesparen.be vind je hoe het ervoor staat in de gemeente Momignies. Kan je hier niets over vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Momignies zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Macon
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens extra goedkoop een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4930), dan pak je al snel €611. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De plannen zijn om dit te veranderen: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met een royale 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te betaalbaarder het wordt. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Macon zitten vaak tussen de €4900 en €5500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op grofweg 3030 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Engie en Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €757,50 (tarieven februari 2024). Via goedkope zonnepanelen in Macon kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder tref je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117808€3600 – €4350€440
2279013€5175 – €5700€650
3353014€5925 – €6150€825
4418016€6500 – €6775€940
5445019€7025 – €7200€970
6512022€7525 – €8125€1090

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Gezien de zonnepanelencheck Macon achterhaal je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Macon is 3355 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pakweg 11 pv-panelen van 300 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 1900 kWh zijn dat er 8, voor 2825 kWh zijn dat er 11, en voor 3900 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Veel klanten installeren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Macon?

Voor het leggen van PV-panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Dit geldt niet voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In de regel is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-macon

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Macon vergelijken? Door middel van onderstaande tips zoek jij moeiteloos een erkende vakman in jouw eigen buurt. De meeste aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf het type woning. De dak-categorie (schuin en/of plat) en de oriëntatie van de woning zijn van groot belang. Kies vervolgens een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Macon.

 4. Overige gegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om voorletter + achternaam, telefoonnummer en het mailadres. Vandaar weten we hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Daarna ontvang je de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen volgen er offertes van experts uit uw regio. Pas op voor alleen de scherpste prijs, maar check ook certificaten en keurmerken (je kunt denken aan Recyclage, TÜV keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er verschijnen verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Macon op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Macon
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Macon een vergoeding aan de distributienetbeheerder – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!