Hantes-Wihéries

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Hantes-Wihéries? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en fiscaal aantrekkelijk. Door middel van de nieuwste zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Dankzij de lagere prijs van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door onze website lees jij uitgebreide toelichtingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Hantes-Wihéries!

zonnepanelen installateur 6560
 • Direct lagere energielasten.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Los van de energieleverancier.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieHenegouwen
GemeenteErquelinnes
Postcode65600
Gasverbruik20.650 kWh
Stroomverbruik kWh3325 kWh
Gemiddelde energierekening€160,85

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Hantes-Wihéries juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij de spelregels in de gemeente Erquelinnes. Onduidelijke informatie? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Erquelinnes zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Hantes-Wihéries
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waarmee huishoudens extra voordelig een duurzaamheidslening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4870), dan is jouw winst al gauw €604. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 6% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden woningen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen kan men berekenen met het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Hantes-Wihéries schommelen tussen de €4400 en €6200 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op zo’n 2970 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Greenchoice of Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €742,50 (tarieven juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Hantes-Wihéries is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna vind jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120706€3650 – €4300€390
2301011€5050 – €5700€650
3347015€5900 – €6175€725
4392017€6525 – €6600€910
5430019€7100 – €7125€970
6485022€7600 – €8000€1110

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Evenzeer is een hellingshoek van 35 graden het beste. Door de zonnepanelencheck Hantes-Wihéries check je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hantes-Wihéries bedraagt 3325 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig grofweg 11 panelen van 300 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 1975 kWh moet je rekenen op 7, voor 3000 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3875 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De gemiddelde consumenten installeren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Hantes-Wihéries?

Voor het leggen van panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hantes-wiheries

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Hantes-Wihéries vergelijken? Geholpen door de adviezen van onze specialisten heb jij in enkele stappen een professionele expert in jouw streek. Sommige specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de kosten. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf expliciet jouw woning. Het type dak (plat & schuin) en de focus-richting van de woning zijn goede voorbeelden. Kies vervolgens een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur biedt zo goedzonnepanelen advies in Hantes-Wihéries.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Je kunt denken aan jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Daardoor is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs die actief zijn in de regio. Let niet alleen op de beste aanschafprijs, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan scholen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Hantes-Wihéries op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Hantes-Wihéries
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Hantes-Wihéries verplichte kost – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!