Vinkt

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Vinkt? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en fiscaal aantrekkelijk. Op basis van een zonnepanelen-installatie wek je in eigen beheer groene stroom op. Vanwege dalende kosten, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dit ook op ons dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van onze tool ontdek jij veelzijdige raadgeving die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Vinkt!

zonnepanelen installateur 9800
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDeinze
Postcode98000
Gasverbruik21.480 kWh
Stroomverbruik kWh3556,377888505 kWh
Gemiddelde energierekening€169,52

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Vinkt september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be lees je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Deinze. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Deinze zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Vinkt
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor huishoudens zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4700), dan is jouw winst al gauw €583. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Hiervoor ontvang je een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een 6% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met de fabrikant, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Vinkt liggen tussen de €5200 en €5600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen staat voor ongeveer 2780 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Eneco en/of Powerpeers betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €695,00 (vergoeding september 2023). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Vinkt bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel doorzoek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120107€3600 – €4425€430
2287013€5300 – €5625€625
3359014€5950 – €6100€800
4417016€6400 – €6725€950
5462019€7000 – €7250€980
6510021€7600 – €8200€1090

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Vinkt achterhaal jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vinkt bedraagt 3556,377888505 kWh. Hiervoor zijn benodigd pakweg 12 panelen van 295 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 2000 kWh zijn dat er 7, voor 2850 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3875 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is gelijkwaardig. Veel mensen maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs ligt lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning verplicht in Vinkt?

Bij het installeren van PV-panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vinkt

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Vinkt vergelijken? Middels tips van onze adviseurs heb je zonder problemen een goede leverancier in de regio. Verscheidene monteurs beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op de offerteprijs. Wees scherp op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Gaat het om een huurwoning of koophuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer de eigenschappen van het huis. Het soort huis (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn daarin van belang. Maak vervolgens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige biedt zo actueel zonnepanelen advies in Vinkt.

 4. Contactgegevens verstrekken

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Op basis daarvan weten we hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs die goed staan aangeschreven. Let niet alleen op de goedkoopste prijzen, maar let ook op de benodigde certificaten (bijvoorbeeld IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Vinkt op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Vinkt
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Vinkt een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!