Wontergem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Wontergem? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Middels innovatieve zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Omwille van de hogere wattpiek per zonnepaneel, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door onze vergelijker vind je handige informatie m.b.t. zonnepanelen kopen in Wontergem!

zonnepanelen installateur 9800
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Goed voor het milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDeinze
Postcode98000
Gasverbruik21.490 kWh
Stroomverbruik kWh3556,69030712338 kWh
Gemiddelde energierekening€169,57

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wontergem oktober 2023

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be tref jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Deinze. Geen resultaten? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Deinze kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Wontergem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een afbetalingsregeling kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4710), dan is het voordeel al snel €584. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 4% rente. De win is er niet alleen voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Wontergem zitten vaak tussen de €5300 en €6900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa pakweg 2790 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Delta en NLE betaal je daarvoor ongeveer €697,50 (vergoeding oktober 2023). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Wontergem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf bekijk je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118308€3425 – €4450€430
2276012€5150 – €5875€650
3324014€5925 – €6150€800
4420018€6525 – €6600€890
5442019€7000 – €7225€1030
6501021€7625 – €8125€1060

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het in lijn is met een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Wontergem vind je of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wontergem bedraagt 3556,69030712338 kWh. Dat staat gelijk aan plusminus 12 panelen van 325 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1875 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2800 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 4000 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de mensen verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Tevens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen vallen veel minder op. De investering is laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Welke vergunning moet ik hebben in Wontergem?

Voor PV-panelen op het huis is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wontergem

Installateur zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Wontergem vergelijken? Middels het advies hieronder kies jij in een zeer korte periode een erkende vakman in jouw streek. Tal van aanbieders hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de prijzen. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer het type huis. De huis-categorie (schuin of plat) en de focus-richting van het huis zijn voor de monteur interessant. Maak vervolgens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf geeft jou dan geschikt zonnepanelen advies in Wontergem.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Hierdoor komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen voor eventuele vragen. Daaropvolgend zenden zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 7 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan RoHS certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er ontwikkelen allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Wontergem op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Wontergem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Wontergem een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!