Knokke-Heist

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Knokke-Heist? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en winstgevend. D.m.v. krachtige zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Wegens gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Middels deze website vind je veelzijdige toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Knokke-Heist!

zonnepanelen installateur 8300
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKnokke-Heist
Postcode83000
Gasverbruik21.670 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€167,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Knokke-Heist mei 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be lees jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Knokke-Heist. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Knokke-Heist zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Knokke-Heist
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens met een lage rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4640), dan loopt het voordeel al gauw op tot €575. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een soort vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: deze klassieke mechanische meters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden woningen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (mei 2024) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Knokke-Heist zitten vaak tussen de €4500 en €6400, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Verwachte opbrengsten
Een set met 10 panelen resulteert in om en nabij 2730 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en Nuon betaal je al snel €682,50 (onkosten mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Knokke-Heist bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel lees je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118307€3600 – €4425€400
2278011€5025 – €5875€550
3335016€6075 – €6225€725
4412018€6325 – €6675€950
5463020€7050 – €7225€1030
6502021€7700 – €7975€1070

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal zaken: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Mede door de zonnepanelencheck Knokke-Heist bekijk jij de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Knokke-Heist bedraagt 3435 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pak ‘m beet 10 pv-panelen van 295 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 zonnepanelen geschikt, voor 1825 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2925 kWh zijn dat er 11, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De meeste investeerders installeren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Knokke-Heist?

Voor zonnepanelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-knokke-heist

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Knokke-Heist vergelijken? Met behulp van de adviezen van onze specialisten vergelijk jij zonder problemen een uitstekende installateur in jouw streek. Sommige leveranciers hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Treft het een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf zo concreet mogelijk het huis. Het type woning (plat of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Selecteer vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman voorziet jou dan van uitstekend zonnepanelen advies in Knokke-Heist.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Zo is het helder hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Daaropvolgend versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven uit de omgeving. Pas op voor alleen de goedkoopste prijzen, maar vraag ook om eventuele keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, Recyclage, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Knokke-Heist op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Knokke-Heist
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Knokke-Heist een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente