Heist-Aan-Zee

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Heist-Aan-Zee? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en hebben een prima rendement. Dankzij de investering in zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door dalende prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Via onze website tref je bruikbare info die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Heist-Aan-Zee!

zonnepanelen installateur 8301
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKnokke-Heist
Postcode83010
Gasverbruik21.750 kWh
Stroomverbruik kWh3475 kWh
Gemiddelde energierekening€168,81

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Heist-Aan-Zee september 2023

Een speciale subsidie is er niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be lees je wat de regels zijn in de gemeente Knokke-Heist. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Knokke-Heist bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Heist-Aan-Zee
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen verrassend voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4720), dan loopt het voordeel al gauw op tot €585. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie ontvang je een gepaste vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een rente van 6 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Heist-Aan-Zee komen doorgaans uit tussen de €4900 en €5600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op zo’n 2740 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Eneco en/of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €685,00 (prijs september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Heist-Aan-Zee is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119708€3500 – €4225€420
2300013€5300 – €5725€650
3325015€6100 – €6100€750
4411016€6500 – €6700€930
5441019€6950 – €7225€1010
6487023€7525 – €8025€1110

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Eveneens is een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door de zonnepanelencheck Heist-Aan-Zee check jij de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Heist-Aan-Zee bedraagt 3475 kWh. Dat staat gelijk aan om en nabij 10 zonnepanelen van 325 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 1825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2950 kWh zijn dat er 12, en voor 4000 kWh gaat het om 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De gemiddelde bewoners prefereren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Heist-Aan-Zee?

Voor het laten leggen van PV-panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-heist-aan-zee

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Heist-Aan-Zee vergelijken? Met de uitleg die hierna komt vind je snel en eenvoudig een erkende aanbieder in jouw omgeving. Een aantal installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat zijn je wensen?

  Specificeer het soort huis. Het genre huis (plat & schuin) en de oriëntatie van het dak zijn daarin van belang. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist biedt zo relevant zonnepanelen advies in Heist-Aan-Zee.

 4. Verstrek de contactgegevens

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Dan weten we hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Daarna zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten uit de regio. Kijk verder dan de aantrekkelijkste prijs, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld VDE keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We onderscheiden diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Heist-Aan-Zee op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Heist-Aan-Zee
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Heist-Aan-Zee een distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!