Westkapelle

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Westkapelle? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en heb je razendsnel terugverdiend. D.m.v. zonnepanelen op het dak wek je zelfstandig duurzame stroom op. Wegens dalende prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het overal mogelijk? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? D.m.v. onze tool doorzoek jij toepasbare info aangaande zonnepanelen kopen in Westkapelle!

zonnepanelen installateur 8300
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Milieubewuste keuze.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKnokke-Heist
Postcode83000
Gasverbruik21.740 kWh
Stroomverbruik kWh3470 kWh
Gemiddelde energierekening€168,66

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Westkapelle september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Knokke-Heist. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Knokke-Heist zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Westkapelle
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten heel voordelig een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4710), dan is het belastingvoordeel al gauw €584. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je een gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Westkapelle variëren tussen de €5300 en €5900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor zo’n 2730 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Greenchoice en NLE betaal je hiervoor wel €682,50 (vergoeding september 2023). Door goedkope zonnepanelen in Westkapelle kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel check je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120807€3650 – €4225€440
2280011€5175 – €5650€600
3354015€6050 – €6175€750
4387018€6425 – €6650€900
5465020€7050 – €7275€1020
6492021€7550 – €8200€1070

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door de zonnepanelencheck Westkapelle zie je of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Westkapelle is 3470 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 pv-panelen genoeg, voor 1975 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2925 kWh gaan we uit van 11, en voor 4000 kWh gaat het om 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. De doorsnee huizenbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Overigens vinden we dunne-film panelen. Dit soort panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Westkapelle?

Bij het installeren van PV-panelen op uw dak hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-westkapelle

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Westkapelle vergelijken? Middels de adviezen van onze specialisten kies je in enkele stappen een goede vakman in jouw omgeving. Diverse monteurs hebben de beschikking over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de verkoopprijs. Check ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een huurwoning of koophuis? Wat is de stroomvraag? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Omschrijf de aard van het huis. Het genre huis (schuin + plat) en de oriëntatie van het dak zijn daarin van belang. Maak ook een keuze voor een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De expert voorziet jou dan van toepasbaar zonnepanelen advies in Westkapelle.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, tel. nr. en een e-mailadres. Op die manier weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Als laatste verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Het vergelijken van offertes

  In 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen het interessantste kostenplaatje, maar let ook op de benodigde certificaten (zoals RoHS certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die hun dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Westkapelle op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Westkapelle
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Westkapelle een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!