Knokke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Knokke? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en hebben een prima rendement. Met behulp van zonnepanelen op je woning wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Omwille van de dalende inkoopprijs, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn dak geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door gebruik te maken van deze website vind je toepasbare tips die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Knokke!

zonnepanelen installateur 8300
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Verantwoorde investering.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKnokke-Heist
Postcode83000
Gasverbruik21.730 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€168,50

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Knokke september 2023

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) doorzoek je de spelregels in de gemeente Knokke-Heist. Kom je er niet uit? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Knokke-Heist zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Knokke
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4700), dan is het belastingvoordeel al gauw €583. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. In ruil ontvang je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe betaalbaarder het wordt. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Knokke komen doorgaans uit tussen de €5400 en €5800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in genereert zo’n 2720 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Essent en Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €680,00 (tarieven september 2023). Middels goedkope zonnepanelen in Knokke bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117706€3500 – €4225€410
2292012€5125 – €5900€500
3347016€6025 – €6100€700
4400017€6450 – €6800€930
5449020€7025 – €7275€1000
6505021€7700 – €7925€1040

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Evengoed is een hellingshoek van 35 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Knokke lees jij de geschiktheid van je dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Knokke bedraagt 3465 kWh. Hiervoor zijn benodigd pak ‘m beet 12 pv-panelen van 285 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1825 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2825 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3850 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Bijna alle mensen verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen zijn zeer flexibel. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Knokke?

Voor het laten leggen van panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Dikwijls is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-knokke

Een zonnepanelen-installateur vinden

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Knokke vergelijken? Door het advies hieronder vergelijk je vandaag nog een deskundige leverancier in je woonplaats. Verschillende aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar het tarief. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het een particuliere of zakelijke vraag? Spreken we over een woning in privé-bezit? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer het soort woning. Het soort woning (schuin & plat) en de focus-richting van het huis zijn essentieel. Maak tevens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De installateur geeft dan erkend zonnepanelen advies in Knokke.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. Het betreft voorletter + achternaam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Als laatste ontvangt u ook de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot het interessantste kostenplaatje, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Knokke op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Knokke
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Knokke een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!