Couthuin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Couthuin? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en een goede investering. Door middel van een zonnepanelen-installatie wek je jouw eigen duurzame stroom op. Als gevolg van de lagere prijs van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Aan de hand van zonnepanelenvoordeel.be tref jij veelzijdige tips die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Couthuin!

zonnepanelen installateur 4218
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Goed voor het milieu.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieLuik
GemeenteHéron
Postcode42180
Gasverbruik21.870 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€170,66

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Couthuin april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk jij wat de regels zijn in de gemeente Héron. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Héron zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Couthuin
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een speciale lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4840), dan pak je al snel €600. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden overgenomen door de energieleverancier. In ruil ontvang je een gepaste vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Er is wel verandering op komst: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Niet alleen goed voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Couthuin zitten vaak tussen de €4000 en €6800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in om en nabij 2750 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Engie en/of Qurrent betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €687,50 (onkosten april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Couthuin kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna lees je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119506€3625 – €4425€390
2277012€5125 – €5800€625
3347016€6075 – €6025€725
4407016€6425 – €6650€950
5446019€7025 – €7200€1010
6488023€7625 – €8175€1040

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Evengoed is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Vanwege de zonnepanelencheck Couthuin bekijk je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Couthuin bedraagt 3535 kWh. Hiervoor zijn benodigd circa 10 panelen van 300 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 5 panelen genoeg, voor 1825 kWh moet je rekenen op 7, voor 2850 kWh zijn dat er 11, en voor 3900 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is vrijwel hetzelfde. De meeste bewoners geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Verder kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Couthuin?

Tijdens de montage van panelen op uw dak hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-couthuin

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Couthuin vergelijken? Door middel van het advies hieronder vergelijk jij moeiteloos een goede leverancier in jouw streek. Verschillende adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf het type woning. De woning-categorie (schuin & plat) en de focus-richting van de woning zijn hierin van enorm belang. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert geeft dan actueel zonnepanelen advies in Couthuin.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het gaat hier om naam, tel. nr. en e-mailadres. Daardoor is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Nadien ontvang je de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar let ook op relevante keurmerken (bijv. CE-keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gymzalen die hun dak/grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Couthuin op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Couthuin
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Couthuin een vergoeding aan de distributienetbeheerder – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Vlamingen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!