Marneffe

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Marneffe? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en fiscaal aantrekkelijk. Gebruikmakend van de investering in zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Wegens dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met de zonnepanelen-vergelijker check jij bruikbare adviezen over zonnepanelen kopen in Marneffe!

zonnepanelen installateur 4210
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Verantwoorde investering.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieLuik
GemeenteBurdinne
Postcode42100
Gasverbruik21.830 kWh
Stroomverbruik kWh3515 kWh
Gemiddelde energierekening€170,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Marneffe april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be vind je wat de regels zijn in de gemeente Burdinne. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Burdinne zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Marneffe
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens tegen een speciaal rentetarief een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4800), dan bedraagt het voordeel al snel €595. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Dit gaat wel veranderen: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Marneffe liggen tussen de €5100 en €5600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen staat voor pak ‘m beet 2710 kWh stroom. Bij een maatschappij als Budget Energie en NLE staat dit al gauw gelijk aan €677,50 (prijs april 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Marneffe kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht vind jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118606€3475 – €4300€420
2278012€5225 – €5700€500
3342014€5975 – €6250€700
4415017€6475 – €6775€910
5446020€6950 – €7150€980
6498023€7625 – €7850€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het voldoet aan een aantal condities: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck Marneffe ontdek jij of jouw dak geschikt is. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Marneffe bedraagt 3515 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 10 panelen van 280 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 1900 kWh moet je rekenen op 7, voor 3000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3825 kWh zijn dat 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de huizenbezitters bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evenzeer vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Marneffe?

Voor het leggen van panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Doorgaans is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-marneffe

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Marneffe vergelijken? Met behulp van tips van onze adviseurs zoek je snel en eenvoudig een betrouwbare vakman in je woonplaats. Veel bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan de prijs. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Schets expliciet het huis. Het soort huis (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn relevant. Selecteer ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur geeft op die manier interessant zonnepanelen advies in Marneffe.

 4. Voorkeur voor contact

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Zo is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de aantrekkelijkste prijs, maar wees scherp op de benodigde certificaten (bijvoorbeeld VDE keurmerk, Recyclage, ISO certificaat, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of is de investering nu te groot? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die een stukje dak willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Marneffe op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Marneffe
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Marneffe aanvullend capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!