Hensies

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Hensies? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en goed voor de portemonnee. Aan de hand van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Als gevolg van dalende kosten, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het overal mogelijk? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Middels deze website check jij handige informatie m.b.t. zonnepanelen kopen in Hensies!

zonnepanelen installateur 7350
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Goed voor het milieu.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieHenegouwen
GemeenteHensies
Postcode73500
Gasverbruik20.920 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€162,77

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Hensies mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je energiepremies of speciale groene leningen. Op energiesparen.be lees je welke regelingen er zijn in de gemeente Hensies. Kan je het niet vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Hensies bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Hensies
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen tegen een aantrekkelijke rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4640), dan is het belastingvoordeel al gauw €575. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Dit gaat wel veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (mei 2024) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Hensies liggen tussen om en nabij de €4100 en €5600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen staat voor grofweg 2800 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie of Oxxio betaal je daarvoor zo’n €700,00 (tarief mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Hensies kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf vind jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118706€3425 – €4275€390
2291011€5125 – €5750€525
3330016€6100 – €6175€800
4392016€6550 – €6650€920
5441020€7075 – €7225€1010
6498022€7500 – €7825€1110

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Evenzeer is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Omwille van de zonnepanelencheck Hensies ontdek jij of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hensies is 3360 kWh. Dit kan je zelf genereren met plusminus 10 zonnepanelen van 300 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 950 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1850 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2950 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 4000 kWh gaat het om 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De doorsnee consumenten kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Hensies?

Voor PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hensies

Installateur zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Hensies vergelijken? Dankzij het onderstaande stappenplan vind jij in een zeer korte periode een deskundige specialist in de regio. Tal van adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de prijzen. Let ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf de aard van het huis. Het soort dak (plat of schuin) en de focus-richting van de woning zijn hierin van enorm belang. Kies daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige verschaft dan namelijk geschikt zonnepanelen advies in Hensies.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  In een week ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Er is meer dan alleen de goedkoopste prijzen, maar check ook certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn RoHS certificaat, VDE keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Hensies op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Hensies
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Hensies aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente