Gooik

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Gooik? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je kunt er geld mee verdienen. Dankzij krachtige zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Als gevolg van gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door middel van onze website vind jij actuele toelichtingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Gooik!

zonnepanelen installateur 1755
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Los van de energieleverancier.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteGooik
Postcode17550
Gasverbruik21.690 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€170,14

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Gooik februari 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be doorzoek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Gooik. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Gooik kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Gooik
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen tegen een speciaal rentetarief een lening kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4410), dan bedraagt het voordeel al snel €547. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Gooik fluctueren tussen de €4900 en €6300 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen wekt op pakweg 2850 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Energiedirect en/of NLE betaal je daarvoor zo’n €712,50 (tarief februari 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Gooik kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel vind je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119007€3675 – €4225€410
2310011€5200 – €5900€525
3348014€6100 – €6125€800
4402018€6400 – €6625€900
5433019€7000 – €7225€1020
6492022€7600 – €8200€1070

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Gooik zie je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gooik bedraagt 3545 kWh. Dit kan je zelf genereren met ongeveer 12 zonnepanelen van 285 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 1850 kWh zijn dat er circa 8, voor 2825 kWh zijn dat er 11, en voor 3800 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is vrijwel hetzelfde. De doorsnee investeerders maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Overigens vinden we dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn zeer flexibel. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Gooik?

Voor panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gooik

Installateur zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Gooik vergelijken? Door gebruik te maken van onderstaande tips heb je in een zeer korte periode een betrouwbare aanbieder in de regio. Verschillende adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de prijzen. Wees scherp op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Betreft het een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer de aard van het huis. De woning-categorie (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn goede voorbeelden. Maak vervolgens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Gooik.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. Het betreft achternaam, voornaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen wanneer er aanvullende info nodig is. Daarna krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts uit de buurt. Pas op voor alleen de goedkoopste prijzen, maar bekijk ook relevante keurmerken (bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gymzalen die een stukje dak willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Gooik op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Gooik
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Gooik aanvullend capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten fluctueren tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente