Opwijk

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Opwijk? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en leveren ook nog eens euro’s op. Aan de hand van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Wegens dalende kosten, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het overal mogelijk? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Dankzij onze website check jij actuele tips over zonnepanelen kopen in Opwijk!

zonnepanelen installateur 1745
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteOpwijk
Postcode17450
Gasverbruik21.670 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€169,83

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Opwijk mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Opwijk. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Opwijk kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Opwijk
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een speciale lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4390), dan is jouw winst al gauw €544. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Opwijk variëren tussen de €4400 en €6900 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen draait uit op pakweg 2830 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Energiedirect en/of Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €707,50 (tarief mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Opwijk kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel tref je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
121007€3525 – €4500€440
2307013€5300 – €5825€600
3342014€6050 – €6175€775
4400017€6500 – €6850€940
5432019€6975 – €7250€1020
6516022€7550 – €8075€1080

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Opwijk achterhaal jij of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Opwijk bedraagt 3535 kWh. Dit kan je zelf genereren met pakweg 12 panelen van 315 wattpiek. Belangrijk: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan zijn er minder nodig. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1925 kWh moet je rekenen op 8, voor 2875 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3950 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. De meeste woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evenzeer bestaan er dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Opwijk?

Voor het leggen van PV-panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-opwijk

Installateur zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Opwijk vergelijken? Met onze stappenplan heb jij moeiteloos een professionele monteur in jouw streek. De meeste adviseurs hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de verkoopprijs. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Specificeer expliciet het huis. De woning-categorie (schuin + plat) en de ligging van het dak zijn relevant. Selecteer daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert verschaft dan namelijk toepasbaar zonnepanelen advies in Opwijk.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Op die manier weten we hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Daarna krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na uiterlijk een week ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs uit uw regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (bijv. IEC keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen diverse bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die het dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Opwijk op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Opwijk
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Opwijk een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente