Zandvoorde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Zandvoorde? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en je kunt er geld mee verdienen. Aan de hand van de investering in zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Gezien de dalende prijzen van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Op basis van deze pagina check je samengestelde details die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Zandvoorde!

zonnepanelen installateur 8980
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Verantwoorde investering.
 • Los van de energieleverancier.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteZonnebeke
Postcode89800
Gasverbruik23.520 kWh
Stroomverbruik kWh3495,14383930276 kWh
Gemiddelde energierekening€176,64

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Zandvoorde juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be check je wat er precies mogelijk is in de gemeente Zonnebeke. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Zonnebeke kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Zandvoorde
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens extra voordelig een duurzaamheidslening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4990), dan profiteer je al van een korting van zo’n €619. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. In ruil krijg je een gepaste vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit overschot. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de traditionele tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden woningeigenaren wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Zandvoorde liggen tussen de €4900 en €5700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in circa 2870 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Eneco en NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €717,50 (tarief juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Zandvoorde kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder bekijk jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118808€3475 – €4225€380
2288013€5200 – €5900€625
3347014€6000 – €6250€725
4387018€6550 – €6625€920
5449019€6925 – €7300€970
6512021€7575 – €8025€1050

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Omwille van de zonnepanelencheck Zandvoorde achterhaal jij of uw dak in aanmerking komt. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zandvoorde is 3495,14383930276 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig zo’n 11 zonnepanelen van 285 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 1975 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2900 kWh gaat het om 12, en voor 3925 kWh gaat het om 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de consumenten kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Verder onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Zandvoorde?

Puur voor PV-panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zandvoorde

Installateur zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Zandvoorde vergelijken? Middels tips van onze adviseurs vind jij binnen enkele minuten een uitstekende vakman in jouw streek. Het merendeel van de bedrijven bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is de stroomvraag? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer zo specifiek mogelijk het huis. Het type dak (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn van groot belang. Kies daarna een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige biedt zo goedzonnepanelen advies in Zandvoorde.

 4. Contactgegevens verstrekken

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Op die manier weten wij hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Aansluitend ontvang je de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar check ook op certificaten en keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, CE-keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Zandvoorde op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Zandvoorde
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Zandvoorde een vergoeding aan de distributienetbeheerder – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!