Ecaussinnes-Lalaing

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Ecaussinnes-Lalaing? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en je kunt er geld mee verdienen. Door zonnepanelen op je woning wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Dankzij dalende prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met onze tool tref jij omvangrijke details die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Ecaussinnes-Lalaing!

zonnepanelen installateur 7191
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieHenegouwen
GemeenteEcaussinnes
Postcode71910
Gasverbruik21.700 kWh
Stroomverbruik kWh3550 kWh
Gemiddelde energierekening€170,29

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Ecaussinnes-Lalaing februari 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website energiesparen.be lees je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Ecaussinnes. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Ecaussinnes zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Ecaussinnes-Lalaing
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens extra voordelig een groene lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4420), dan bedraagt het voordeel al snel €548. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. In ruil ontvang je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Ecaussinnes-Lalaing zitten vaak tussen de €5200 en €5700 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een set met 10 panelen mondt uit in om en nabij 2790 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Essent en Qurrent betaal je al snel €697,50 (vergoeding februari 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Ecaussinnes-Lalaing bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf bekijk je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120307€3425 – €4350€440
2275011€5050 – €5850€550
3341016€6100 – €6200€825
4416017€6350 – €6850€910
5453020€6900 – €7150€1010
6507023€7450 – €7875€1080

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal voorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Ecaussinnes-Lalaing check je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ecaussinnes-Lalaing bedraagt 3550 kWh. Dit kan je zelf genereren met pak ‘m beet 11 pv-panelen van 290 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 1900 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 3000 kWh gaat het om 11, en voor 3800 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. Veel bewoners verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien vind je dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Ecaussinnes-Lalaing?

Voor de installatie van PV-panelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ecaussinnes-lalaing

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Ecaussinnes-Lalaing vergelijken? Door tips van onze adviseurs tref jij zonder problemen een professionele vakman in de regio. Het merendeel van de specialisten bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan de aanschafprijzen. Vraag ook om certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Treft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf de aard van het huis. De huis-categorie (plat + schuin) en de geografische ligging van het huis zijn essentieel. Kies ook een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk goedzonnepanelen advies in Ecaussinnes-Lalaing.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Op die manier komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen uit de regio. Focus niet uitsluitend op het interessantste kostenplaatje, maar bekijk ook certificering (bijvoorbeeld VDE keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, ISO certificaat) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen vele interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn organisaties die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ecaussinnes-Lalaing op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Ecaussinnes-Lalaing
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Ecaussinnes-Lalaing aanvullend capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!