Amel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Amel? Zonnepanelen zijn duurzaam en men kan er flink door besparen. Dankzij het zonnepanelen-systeem wek je in eigen beheer groene stroom op. Mede door de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn woning hiervoor geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Aan de hand van deze website tref jij handige aanbevelingen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Amel!

zonnepanelen installateur 4770
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieLuik
GemeenteAmel
Postcode47700
Gasverbruik23.890 kWh
Stroomverbruik kWh3445 kWh
Gemiddelde energierekening€177,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Amel februari 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check je wat er precies mogelijk is in de gemeente Amel. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Amel kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Amel
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten tegen een lage rente een krediet kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4360), dan is het voordeel al snel €540. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Dit gaat er straks wel anders uit zien: deze klassieke mechanische meters worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (februari 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Amel variëren tussen de €4600 en €5600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op pakweg 3000 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Budget Energie of Pure Energie betaal je hiervoor wel €750,00 (tarief februari 2024). Door goedkope zonnepanelen in Amel kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht ontdek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120206€3475 – €4275€440
2288013€5275 – €5725€650
3324014€5900 – €6050€800
4393016€6550 – €6625€890
5451019€7000 – €7125€980
6498022€7400 – €7900€1110

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Amel check je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Amel bedraagt 3445 kWh. Hiervoor heb je nodig pak ‘m beet 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er minder nodig. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 1800 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2875 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3875 kWh zijn dat 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Bijna alle klanten verkiezen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens vinden we dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen vallen veel minder op. De kosten liggen relatief laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Welke vergunning moet ik hebben in Amel?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-amel

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Amel vergelijken? Door middel van onderstaande tips zoek jij in korte tijd een deskundige specialist in jouw streek. De meeste specialisten beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de tarieven. Houd ook rekening met vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Schets expliciet het huis. De dak-categorie (plat & schuin) en de geografische ligging van de woning zijn relevant. Kies vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman geeft dan actueel zonnepanelen advies in Amel.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Daardoor komen we erachter op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Er is meer dan alleen de scherpste prijs, maar kijk goed naar eventuele keurmerken (je kunt denken aan IEC keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan ondernemingen die hun dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Amel op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Amel
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Amel een bijdrage – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente