Châtelet

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Châtelet? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en fiscaal aantrekkelijk. Geholpen door krachtige zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Gezien de dalende inkoopprijs, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Gebruikmakend van onze website vind jij accurate tips die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Châtelet!

zonnepanelen installateur 6200
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieHenegouwen
GemeenteChâtelet
Postcode62000
Gasverbruik20.570 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€164,12

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Châtelet juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek je wat de regels zijn in de gemeente Châtelet. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Châtelet is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Châtelet
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens verrassend voordelig een speciale lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€5040), dan is het belastingvoordeel al gauw €625. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je natuurlijk een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Châtelet fluctueren tussen de €4300 en €5800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op zo’n 2860 kWh stroom. Bij een maatschappij als Greenchoice of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €715,00 (tarief juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Châtelet bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna bekijk je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
121006€3475 – €4300€380
2306011€5100 – €5675€600
3356015€5950 – €6025€825
4413018€6525 – €6775€940
5430020€6925 – €7200€960
6511022€7575 – €7850€1070

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Gezien de zonnepanelencheck Châtelet lees jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Châtelet bedraagt 3485 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig om en nabij 11 zonnepanelen van 285 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 800 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2900 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3975 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. De doorsnee bewoners maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Overigens onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De investering is laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Châtelet?

Voor het laten leggen van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Veelal is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-chatelet

Installateur zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Châtelet vergelijken? Met behulp van de uitleg die hierna komt tref jij in korte tijd een uitmuntende leverancier in de regio. Een aantal monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de prijs. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdracht omschrijven

  Verduidelijk duidelijk de woning. Het type woning (schuin of plat) en de geografische ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Maak daarna een keuze voor een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist geeft dan erkend zonnepanelen advies in Châtelet.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Vandaar is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen uit de regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (bijv. RoHS certificaat, CE-keurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en recensies van andere consumenten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost om en nabij de €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Châtelet op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Châtelet
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Châtelet een vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningeigenaren met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente