Anderlues

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Anderlues? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en goed voor de portemonnee. Door gebruik te maken van zonnepanelen op jouw woning wek je zelf schone energie op. Omwille van de steeds gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Aan de hand van de zonnepanelen-vergelijker tref jij omvangrijke info die helpen bij zonnepanelen kopen in Anderlues!

zonnepanelen installateur 6150
 • Snelle terugverdientijd.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieHenegouwen
GemeenteAnderlues
Postcode61500
Gasverbruik20.550 kWh
Stroomverbruik kWh3475 kWh
Gemiddelde energierekening€163,81

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Anderlues juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op energiesparen.be check je welke regelingen er zijn in de gemeente Anderlues. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Anderlues is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Anderlues
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze groene leningen waardoor huishoudens extra voordelig een lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€5020), dan pak je al snel €622. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De plannen zijn om dit te veranderen: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al ruim tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Anderlues variëren tussen de €4800 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen resulteert in plusminus 2840 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Budget Energie en/of Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €710,00 (tarieven juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Anderlues kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna doorzoek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117508€3425 – €4300€380
2303013€5050 – €5675€625
3333016€5900 – €6125€875
4389017€6375 – €6850€930
5438019€7100 – €7150€1010
6489021€7450 – €7875€1070

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Anderlues tref jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Anderlues is 3475 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig omstreeks 10 pv-panelen van 315 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1900 kWh gaat het om 7, voor 2900 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3825 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. Veel huizenbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Daarnaast vinden we dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Anderlues?

Tijdens de montage van zonnepanelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-anderlues

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Anderlues vergelijken? Door gebruik te maken van tips van onze adviseurs zoek je in korte tijd een goede monteur in jouw streek. De meeste aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de tarieven. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf zo specifiek mogelijk de woning. Het type woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn daarin van belang. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur levert jou dan ook actueel zonnepanelen advies in Anderlues.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Daarna verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  In een week volgen er offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Pas op voor alleen de scherpste aanbieder, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld ISO certificaat, VDE keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Anderlues op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Anderlues
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Anderlues een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!