Brussel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Brussel? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en goed voor de portemonnee. Middels zonnepanelen op het dak wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Ten gevolg van de dalende verkoopprijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan het ook op mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Gebruikmakend van onze vergelijker tref je veelzijdige raadgeving die helpen bij zonnepanelen kopen in Brussel!

zonnepanelen installateur 1000

 • Eenvoudig geld besparen.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieBrussel
GemeenteBrussel
Postcode10000
Gasverbruik21.070 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€167,33

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Brussel juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk je wat de regels zijn in de gemeente Brussel. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Brussel kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Brussel
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huizeneigenaren erg goedkoop een lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4540), dan bedraagt het voordeel al snel €563. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 6% rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al 500.000woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt gebudgetteerd middels het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Brussel liggen tussen om en nabij de €4700 en €6200, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen staat voor om en nabij 3050 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Energiedirect en Nuon betaal je hiervoor wel €762,50 (prijspeil juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Brussel bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna ontdek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117306€3400 – €4250€430
2309013€5050 – €5675€575
3333015€6025 – €6175€850
4414018€6450 – €6750€930
5437020€6950 – €7200€1030
6503022€7400 – €7950€1050

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Omwille van de zonnepanelencheck Brussel achterhaal je de geschiktheid van je dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Brussel is 3535 kWh. Dit kan je zelf opwekken met omstreeks 12 pv-panelen van 290 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen gewenst, voor 1900 kWh zijn dat er 8, voor 2825 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3800 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De meeste investeerders bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evenzeer onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit type panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Heb ik een vergunning nodig in Brussel?

Voor zonnepanelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-brussel

Een zonnepanelen-installateur vinden

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Brussel vergelijken? Dankzij de adviezen van onze specialisten kies je in een zeer korte periode een erkende leverancier in je postcodegebied. Diverse installateurs hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de prijzen. Vraag ook om relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een woning in privé-bezit? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf zo concreet mogelijk het huis. Het genre dak (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Maak vervolgens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De deskundige geeft op die manier uitstekend zonnepanelen advies in Brussel.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn naam, tel. nr. en e-mailadres. Dan weten we hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens verstrekken zij de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 5 dagen volgen er offertes van adviseurs die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar bekijk ook relevante keurmerken (bijv. VDE keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn panelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er verschijnen verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere ondernemingen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Brussel op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Brussel
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Brussel een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente