Haren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Haren? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en hebben een prima rendement. D.m.v. zonnepanelen bij je huis is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Op basis van onze vergelijker lees jij bruikbare informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Haren!

zonnepanelen installateur 1130
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieBrussel
GemeenteBrussel
Postcode11300
Gasverbruik20.110 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€159,28

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Haren mei 2024

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij hoe het ervoor staat in de gemeente Brussel. Is er niets over te lezen? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Brussel zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Haren
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten extra voordelig een lening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4330), dan is het belastingvoordeel al gauw €537. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 5% rente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al 500.000gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe betaalbaarder het wordt. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Haren variëren tussen de €4700 en €6200 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa om en nabij 2720 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Energiedirect en Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €680,00 (kosten mei 2024). Via goedkope zonnepanelen in Haren is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna ontdek jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118106€3700 – €4350€430
2272013€5175 – €5650€675
3339014€6025 – €6175€700
4403017€6350 – €6625€890
5460020€6925 – €7175€1000
6501021€7650 – €7800€1080

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal eisen: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Haren vind jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Haren is 3355 kWh. Dit kan je zelf genereren met omstreeks 10 panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 panelen genoeg, voor 2000 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2975 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3950 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. De meeste klanten verkiezen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Daarnaast zijn er dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen zijn breed inzetbaar. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Haren?

Tijdens de montage van panelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaliter is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-haren

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Haren vergelijken? Middels tips van onze adviseurs zoek je zonder problemen een goede aanbieder in je woonplaats. Sommige aanbieders hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan de installatiekosten. Check ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een particuliere woning of huurwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het genre woning (plat + schuin) en de ligging van de woning zijn relevant. Kies tevens een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert voorziet jou dan van erkend zonnepanelen advies in Haren.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Dan is het duidelijk hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste aanbieder, maar check ook op de benodigde certificaten (je kunt denken aan VDE keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Haren op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Haren
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Haren een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!