Neder-Over-Heembeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Neder-Over-Heembeek? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en een goede investering. Geholpen door zonnepanelen op jouw woning kan je zelf stroom opwekken. Omwille van de hogere wattpiek per zonnepaneel, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van onze vergelijker bekijk je bruikbare tips aangaande zonnepanelen kopen in Neder-Over-Heembeek!

zonnepanelen installateur 1120
 • Direct lagere energielasten.
 • Duurzame investering.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieBrussel
GemeenteBrussel
Postcode11200
Gasverbruik20.100 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€159,13

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Neder-Over-Heembeek mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Brussel. Kan je het niet vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Brussel kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Neder-Over-Heembeek
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4320), dan is jouw winst al gauw €536. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Hiervoor krijg je een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 4 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Neder-Over-Heembeek zitten vaak tussen de €4500 en €6200, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op pak ‘m beet 2710 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Energiedirect en Oxxio betaal je al snel €677,50 (prijspeil mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Neder-Over-Heembeek kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht lees je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117807€3625 – €4250€440
2289011€5150 – €5750€575
3325015€6000 – €6050€825
4382017€6450 – €6700€930
5444019€7000 – €7175€970
6519022€7500 – €8150€1100

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Neder-Over-Heembeek tref je of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Neder-Over-Heembeek is 3350 kWh. Je hebt dus nodig pakweg 10 pv-panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 1800 kWh gaat het om 7, voor 2975 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3975 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. De meeste woningbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Neder-Over-Heembeek?

Voor het leggen van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In algemene zin is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-neder-over-heembeek

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Neder-Over-Heembeek vergelijken? Door de uitleg die hierna komt kies je snel en eenvoudig een uitmuntende expert in jouw omgeving. Verschillende aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op de verkoopprijs. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Verduidelijk het soort woning. De huis-categorie (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het huis zijn goede voorbeelden. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur biedt zo betrouwbaar zonnepanelen advies in Neder-Over-Heembeek.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Daardoor weten wij hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten uit de omgeving. Let niet alleen op de scherpste aanbieder, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Neder-Over-Heembeek op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Neder-Over-Heembeek
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Neder-Over-Heembeek een vergoeding aan de distributienetbeheerder – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!