Laken

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Laken? Zonnepanelen zijn duurzaam en leveren ook nog eens euro’s op. Geholpen door zonnepanelen gericht op het zuiden wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Omwille van de aantrekkelijke paneel prijzen, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het iets voor mijn woning? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? D.m.v. onze website check jij actuele informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Laken!

zonnepanelen installateur 1020
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Groene investering.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieBrussel
GemeenteBrussel
Postcode10200
Gasverbruik20.090 kWh
Stroomverbruik kWh3345 kWh
Gemiddelde energierekening€158,97

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Laken mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op energiesparen.be doorzoek jij de spelregels in de gemeente Brussel. Kan je hier niets over vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit levert al snel honderden euro’s op. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Brussel zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Laken
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten heel voordelig een lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4310), dan is het belastingvoordeel al gauw €534. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De plannen zijn om dit te veranderen: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met 4% rente. De win is er niet alleen voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Laken liggen tussen om en nabij de €4700 en €5700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen staat voor pak ‘m beet 2700 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Budget Energie en/of NLE betaal je daarvoor ongeveer €675,00 (onkosten mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Laken is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna doorzoek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120906€3600 – €4500€400
2306012€5200 – €5725€575
3358015€5900 – €6100€875
4417017€6525 – €6750€940
5453020€7025 – €7175€1010
6488021€7600 – €7900€1090

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het schikt naar een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Verder is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Laken zie je de geschiktheid van je dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Laken is 3345 kWh. Dat staat gelijk aan zo’n 12 zonnepanelen van 325 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 900 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen passend, voor 2000 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3850 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. De gemiddelde consumenten bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens kun je kiezen voor dunne-film panelen. Deze PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Laken?

Voor het leggen van PV-panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In algemene zin moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-laken

Een zonnepanelen-installateur vinden

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Laken vergelijken? Op basis van het onderstaande stappenplan vergelijk jij moeiteloos een betrouwbare vakspecialist in jouw omgeving. Verschillende monteurs hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de kosten. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk de karakteristieken van de woning. Het soort huis (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn belangrijke onderdelen. Selecteer daarna een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De vakman geeft jou dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Laken.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Het betreft je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Zo weten wij ook op welke manier je contact wilt onderhouden wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen uit uw regio. Kijk verder dan de scherpste aanbieder, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (voorbeelden zijn RoHS certificaat, ISO certificaat, CE-keurmerk, IEC keurmerk) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We kennen meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Laken op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Laken
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Laken een vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!