Rijmenam

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Rijmenam? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en je kunt er geld mee verdienen. Geholpen door zonnepanelen op het dak wek je zelfstandig duurzame stroom op. Als gevolg van dalende kosten, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met behulp van onze tool bekijk jij samengestelde gegevens die helpen bij zonnepanelen kopen in Rijmenam!

zonnepanelen installateur 2820
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieAntwerpen
GemeenteBonheiden
Postcode28200
Gasverbruik23.430 kWh
Stroomverbruik kWh3515 kWh
Gemiddelde energierekening€176,71

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Rijmenam mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind jij hoe het ervoor staat in de gemeente Bonheiden. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Bonheiden zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Rijmenam
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens met een interessante rente een lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4650), dan loopt het voordeel al gauw op tot €576. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een soort vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 6% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim enkele honderdduizenden huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Rijmenam schommelen tussen de €4600 en €6600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen genereert om en nabij 2770 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Eneco en/of Oxxio betaal je al snel €692,50 (tarieven mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Rijmenam kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht check je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117408€3575 – €4350€410
2272011€5200 – €5650€650
3354015€6000 – €6150€750
4386016€6400 – €6750€900
5439019€6950 – €7250€1000
6505021€7625 – €7850€1100

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Gezien de zonnepanelencheck Rijmenam achterhaal je de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rijmenam is 3515 kWh. Dit staat voor zo’n 11 zonnepanelen van 295 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen toereikend, voor 1975 kWh zijn dat er circa 7, voor 2800 kWh moet je rekenen op 12, en voor 4000 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. De meeste klanten maken een keuze voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De prijs is erg gunstig, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Hoe zit het met een vergunning in Rijmenam?

Voor het leggen van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rijmenam

Een zonnepanelen-installateur vinden

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Rijmenam vergelijken? Door gebruik te maken van het onderstaande stappenplan tref jij snel en eenvoudig een uitmuntende vakspecialist in de regio. De meeste aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de tarieven. Vraag ook om certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Beschrijf duidelijk het huis. Het genre woning (schuin & plat) en de geografische ligging van de woning zijn cruciaal. Selecteer vervolgens een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Rijmenam.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Daardoor weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs die goed staan aangeschreven. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar vraag ook om relevante keurmerken (zoals bijv. IEC keurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Rijmenam op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Rijmenam
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Rijmenam een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!