Huizingen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Huizingen? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en je kunt er geld mee verdienen. Op basis van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je zelf energie op uit de zon. Als gevolg van de dalende inkoopprijs, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Dankzij onze tool check jij bruikbare raadgeving m.b.t. zonnepanelen kopen in Huizingen!

zonnepanelen installateur 1654
 • Snelle terugverdientijd.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteBeersel
Postcode16540
Gasverbruik21.190 kWh
Stroomverbruik kWh3595 kWh
Gemiddelde energierekening€169,18

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Huizingen mei 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Beersel. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €800,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Beersel zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Huizingen
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4660), dan is jouw winst al gauw €578. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Er is wel verandering op komst: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger het is. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten (mei 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Huizingen schommelen tussen de €4400 en €6400, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op ongeveer 2990 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en/of Qurrent betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €747,50 (prijspeil mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Huizingen bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119507€3475 – €4500€390
2288012€5050 – €5750€500
3341014€6075 – €6125€875
4412017€6375 – €6800€910
5461020€7025 – €7300€1030
6482023€7500 – €8175€1080

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Daarnaast is een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Met hulp van de zonnepanelencheck Huizingen check jij de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Huizingen bedraagt 3595 kWh. Dit kan je zelf genereren met pakweg 11 panelen van 295 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen passend, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2900 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3950 kWh zijn dat 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is zo goed als gelijk. De meeste huizenbezitters installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer vinden we dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn breed inzetbaar. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Huizingen?

Voor PV-panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-huizingen

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Huizingen vergelijken? D.m.v. het onderstaande stappenplan zoek jij moeiteloos een deskundige installateur in jouw omgeving. Een aantal leveranciers hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets zo concreet mogelijk het huis. De dak-categorie (plat + schuin) en de oriëntatie van het huis zijn essentieel. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur biedt zo goedzonnepanelen advies in Huizingen.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan naam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Op die manier weten we hoe je te bereiken bent als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  In 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installateurs uit de omgeving. Let niet alleen op de aantrekkelijkste prijs, maar check ook relevante keurmerken (denk aan Recyclage, CE-keurmerk, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die een stuk van het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Huizingen op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Huizingen
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Huizingen een vergoeding aan de distributienetbeheerder – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!