Lot

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Lot? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en men kan er flink door besparen. Geholpen door het zonnepanelen-systeem kan je zelf stroom opwekken. Dankzij de steeds gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? D.m.v. onze website vind jij samengestelde tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Lot!

zonnepanelen installateur 1651
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Duurzame investering.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteBeersel
Postcode16510
Gasverbruik21.160 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€168,72

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Lot mei 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk jij wat de regels zijn in de gemeente Beersel. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Beersel kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Lot
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor consumenten verrassend voordelig een speciaal type lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4630), dan loopt het voordeel al gauw op tot €574. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor deze elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met een 6% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe lager de investering. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten (mei 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Lot komen doorgaans uit tussen de €5100 en €5500 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in ongeveer 2960 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Budget Energie of Nuon betaal je al snel €740,00 (kosten mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Lot kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf vind je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117807€3450 – €4225€390
2300013€5125 – €5850€575
3350015€6075 – €6175€750
4413016€6400 – €6650€900
5432019€7025 – €7125€990
6506022€7625 – €7800€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Gezien de zonnepanelencheck Lot achterhaal jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lot bedraagt 3580 kWh. Dit staat voor om en nabij 10 panelen van 290 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 4 pv-panelen voldoende, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3825 kWh gaat het om 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. De meeste huizenbezitters prefereren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Lot?

Tijdens de montage van zonnepanelen op een woning is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lot

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Lot vergelijken? Middels het onderstaande stappenplan kies jij zonder problemen een erkende expert in je postcodegebied. Verschillende installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de tarieven. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Betreft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Treft het een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk het soort woning. Het type dak (plat of schuin) en de focus-richting van het dak zijn goede voorbeelden. Maak tevens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Lot.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een week ontvang je (een aantal) offertes van experts uit de omgeving. Beperk je niet alleen tot de scherpste aanbieder, maar vraag ook om relevante keurmerken (zoals Recyclage, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Lot op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Lot
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Lot een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!