Huy

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Huy? Zonnepanelen zijn duurzaam en financieel interessant. Dankzij innovatieve zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Gezien de steeds gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van zonnepanelenvoordeel.be bekijk je omvangrijke info aangaande zonnepanelen kopen in Huy!

zonnepanelen installateur 4500
 • Lagere energiekost.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieLuik
GemeenteHuy
Postcode45000
Gasverbruik23.630 kWh
Stroomverbruik kWh3315 kWh
Gemiddelde energierekening€173,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Huy mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be tref jij welke regelingen er zijn in de gemeente Huy. Kan je het niet vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Huy kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Huy
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren met een interessante rente een groene lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4850), dan is het voordeel al snel €601. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil krijg je een soort vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden consumenten hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Huy zitten vaak tussen de €4500 en €6600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa pakweg 2740 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Delta en Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €685,00 (kosten mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Huy kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf vind jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117107€3425 – €4500€380
2281011€5075 – €5725€650
3323015€6025 – €6275€775
4389018€6500 – €6650€940
5435020€6925 – €7175€1020
6494023€7700 – €7900€1070

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Huy check je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Huy is 3315 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 12 pv-panelen van 290 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 zonnepanelen toereikend, voor 1975 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2950 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3850 kWh gaat het om 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Bijna alle bewoners installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Moet ik een vergunning aanvragen in Huy?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Veelal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-huy

Installateur zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Huy vergelijken? Door tips van onze adviseurs kies je vandaag nog een goede vakspecialist in je woonplaats. De meeste monteurs beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de installatiekosten. Let ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Definieer duidelijk het huis. Het type huis (plat of schuin) en de ligging van het dak zijn daarin van belang. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist levert jou dan ook toepasbaar zonnepanelen advies in Huy.

 4. Overige gegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: je voor- en achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Op die manier is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Aansluitend verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs die werkzaam zijn in de buurt. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar let ook op de benodigde certificaten (bijv. CE-keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Huy op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Huy
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Huy een vergoeding aan de distributienetbeheerder – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente