Zaventem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Zaventem? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en fiscaal aantrekkelijk. Via innovatieve zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Omwille van dalende kosten, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het overal mogelijk? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Met behulp van onze tool ontdek jij waardevolle aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Zaventem!

zonnepanelen installateur 1930
 • Lagere energiekost.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteZaventem
Postcode19300
Gasverbruik21.830 kWh
Stroomverbruik kWh3315 kWh
Gemiddelde energierekening€165,55

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Zaventem juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) lees jij wat de regels zijn in de gemeente Zaventem. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Zaventem kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Zaventem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren erg goedkoop een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4550), dan loopt het voordeel al gauw op tot €564. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit is niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Zaventem komen doorgaans uit tussen de €4000 en €6700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa om en nabij 2990 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Delta of Qurrent betaal je al snel €747,50 (prijs juni 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Zaventem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel bekijk je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117207€3650 – €4225€410
2283011€5125 – €5775€600
3333016€6100 – €6025€725
4405018€6475 – €6750€920
5462019€6900 – €7125€970
6493023€7475 – €7975€1090

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Mede door de zonnepanelencheck Zaventem ontdek je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zaventem is 3315 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig rond de 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1875 kWh gaat het om 8, voor 2850 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3900 kWh gaat het om 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De meeste bewoners prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Verder kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen zijn zeer flexibel. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Zaventem?

Puur voor panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zaventem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Direkt zonnepanelen bedrijven in Zaventem vergelijken? Met tips van onze adviseurs tref jij zonder problemen een betrouwbare aanbieder in je woonplaats. Het merendeel van de aanbieders hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de tarieven. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Specificeer expliciet het huis. Het genre dak (plat of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De deskundige geeft jou dan professioneel zonnepanelen advies in Zaventem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vul de overige contactgegevens in. Wat we willen weten zijn achternaam, voornaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Hierdoor komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend verzenden zij de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van vakmannen die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (zoals IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Zaventem op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Zaventem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Zaventem een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente