Machelen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Machelen? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en hebben een prima rendement. Dankzij de nieuwste zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Gezien dalende kosten, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Geholpen door deze website doorzoek je uitgebreide tips die helpen bij zonnepanelen kopen in Machelen!

zonnepanelen installateur 1830
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteMachelen
Postcode18300
Gasverbruik21.770 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€171,37

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Machelen juni 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Verscheidene gemeenten werken met energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Machelen. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Machelen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Machelen
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4490), dan pak je al snel €557. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie ontvang je een passende vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 5% rente. Niet alleen goed voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Machelen liggen tussen de €5100 en €5800 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen staat voor pak ‘m beet 2930 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Greenchoice of Pure Energie betaal je hiervoor wel €732,50 (tarief juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Machelen bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna bekijk jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117606€3400 – €4375€410
2298013€5075 – €5675€625
3342016€6100 – €6225€700
4392018€6350 – €6750€920
5468020€7100 – €7200€960
6493023€7425 – €7900€1090

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het schikt naar een aantal randvoorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Gezien de zonnepanelencheck Machelen ontdek je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Machelen is 3585 kWh. Dat staat gelijk aan om en nabij 11 zonnepanelen van 315 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 1925 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2825 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3925 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De gemiddelde consumenten prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien vind je dunne-film panelen. Dit soort panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs is erg gunstig, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Machelen?

Voor het plaatsen van PV-panelen op het huis is een vergunning overbodig. Dit geldt niet voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Meestal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-machelen

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Machelen vergelijken? Aan de hand van de adviezen van onze specialisten kies jij in enkele stappen een deskundige expert in jouw omgeving. Verschillende specialisten beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Let ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Detailleer zo specifiek mogelijk het huis. Het type woning (plat & schuin) en de focus-richting van het huis zijn cruciaal. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De deskundige geeft op die manier professioneel zonnepanelen advies in Machelen.

 4. Overige gegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld CE-keurmerk, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Machelen op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Machelen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Machelen een vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente