Sterrebeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Sterrebeek? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en financieel interessant. Door gebruik te maken van zonnepanelen op het dak wek je zelf schone energie op. Als gevolg van de dalende verkoopprijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is dit iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Gebruikmakend van de zonnepanelen-vergelijker ontdek je actuele raadgeving aangaande zonnepanelen kopen in Sterrebeek!

zonnepanelen installateur 1933
 • Minder betalen voor stroom.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteZaventem
Postcode19330
Gasverbruik21.700 kWh
Stroomverbruik kWh3550 kWh
Gemiddelde energierekening€170,29

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Sterrebeek mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Door te surfen naar energiesparen.be lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Zaventem. Is er niets over te lezen? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Zaventem kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Sterrebeek
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen tegen een speciaal rentetarief een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4420), dan profiteer je al van een korting van zo’n €548. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie ontvang je een redelijke vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een rente van 5 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe lager de investering. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Sterrebeek liggen tussen om en nabij de €4900 en €6400 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat voor pak ‘m beet 3090 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Essent of Vandebron betaal je hiervoor wel €772,50 (prijs mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Sterrebeek bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119208€3700 – €4325€410
2270012€5000 – €5875€675
3335014€5950 – €6275€700
4392018€6500 – €6650€920
5435020€6900 – €7225€1030
6486022€7575 – €7850€1070

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een goede dakconstructie. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Sterrebeek tref jij of je dak geschikt is voor montage. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sterrebeek is 3550 kWh. Dit staat voor rond de 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1975 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2950 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de klanten kopen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Sterrebeek?

Voor het laten plaatsen van panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Dikwijls is een vergunning noodzakelijk als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sterrebeek

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Sterrebeek vergelijken? Aan de hand van tips van onze adviseurs tref je vandaag nog een uitstekende expert in je woonplaats. Diverse adviseurs beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op de verkoopprijs. Bekijk ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Verduidelijk zo specifiek mogelijk het huis. De huis-categorie (schuin & plat) en de oriëntatie van de woning zijn relevant. Selecteer tevens een dag en tijdstip voor installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Sterrebeek.

 4. Overige gegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om achternaam, voornaam, telefoonnummer en een e-mailadres. Dan weten wij hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Als laatste ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar houd ook rekening met certificaten en keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen verscheidene prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gebouwendie een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Sterrebeek op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Sterrebeek
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Sterrebeek een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!