Sint-Stevens-Woluwe

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Sint-Stevens-Woluwe? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en men kan er flink door besparen. Door innovatieve zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Mede door gunstigere prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het overal mogelijk? Wat is het rendement na 10 jaar? Door onze tool check jij handige toelichtingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Sint-Stevens-Woluwe!

zonnepanelen installateur 1932
 • Makkelijk geld besparen.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteZaventem
Postcode19320
Gasverbruik21.690 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€170,14

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Sint-Stevens-Woluwe mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk jij wat de regels zijn in de gemeente Zaventem. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Zaventem bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Sint-Stevens-Woluwe
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren tegen een lage rente een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4410), dan profiteer je al van een korting van zo’n €547. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op het soort en merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (mei 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Sint-Stevens-Woluwe variëren tussen de €5300 en €6100 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in plusminus 3080 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en/of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €770,00 (tarieven mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Sint-Stevens-Woluwe kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder doorzoek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118307€3700 – €4250€440
2282013€5200 – €5825€625
3321016€6025 – €6275€825
4404017€6450 – €6700€880
5444020€7100 – €7300€970
6501022€7550 – €8200€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Sint-Stevens-Woluwe vind je de toepasbaarheid voor uw dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Stevens-Woluwe bedraagt 3545 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig rond de 12 panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 panelen gewenst, voor 1850 kWh zijn dat er 7, voor 2975 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3800 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. De meeste mensen verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Sint-Stevens-Woluwe?

Tijdens de montage van PV-panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-stevens-woluwe

Installateur zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Sint-Stevens-Woluwe vergelijken? Met behulp van onderstaande tips heb je zonder problemen een deskundige monteur in jouw streek. De meeste bedrijven hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op de prijs. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Probeer in detail te treden.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf het soort woning. Het genre dak (schuin en/of plat) en de ligging van de woning zijn daarin van belang. Selecteer vervolgens een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Sint-Stevens-Woluwe.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: voorletter + achternaam, tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het helder hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Als laatste ontvangt u ook de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs uit de regio. Let niet alleen op het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om eventuele keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, VDE keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of is het gewoon te duur? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Stevens-Woluwe op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Sint-Stevens-Woluwe
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Stevens-Woluwe een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!