Nossegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Nossegem? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en men kan er flink door besparen. Op basis van krachtige zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Gezien de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn dak geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door gebruik te maken van de zonnepanelen-vergelijker doorzoek jij waardevolle info die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Nossegem!

zonnepanelen installateur 1930
 • Lagere energielasten.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteZaventem
Postcode19300
Gasverbruik21.680 kWh
Stroomverbruik kWh3540 kWh
Gemiddelde energierekening€169,98

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Nossegem mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek je hoe het ervoor staat in de gemeente Zaventem. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Zaventem zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Nossegem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren zonder hoge lasten een groene lening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4400), dan pak je al snel €545. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie krijg je een passende vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden investeerders zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Nossegem variëren tussen de €4000 en €5900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen resulteert in ongeveer 3070 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie en/of Vandebron betaal je hiervoor wel €767,50 (onkosten mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Nossegem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel lees je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117007€3500 – €4450€410
2281012€5200 – €5700€675
3359014€6025 – €6125€850
4410018€6425 – €6675€900
5445020€6925 – €7225€1020
6510023€7550 – €7975€1080

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Door de zonnepanelencheck Nossegem zie je de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Nossegem is 3540 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 11 pv-panelen van 315 wattpiek. Belangrijk: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen voldoende, voor 2000 kWh zijn dat er circa 8, voor 2975 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3875 kWh zijn dat 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is zo goed als gelijk. Bijna alle consumenten verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Mede vind je dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen vallen veel minder op. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Nossegem?

Voor PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-nossegem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Nossegem vergelijken? Met onderstaande tips tref je in enkele stappen een professionele vakspecialist in jouw streek. Verscheidene installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op het tarief. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets duidelijk het huis. Het genre dak (plat & schuin) en de focus-richting van het dak zijn hierin van enorm belang. Selecteer daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. Het installatiebedrijf levert jou dan ook uitstekend zonnepanelen advies in Nossegem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn achternaam, voornaam, tel. nr. en e-mailadres. Vandaar komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen een paar dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gymzalen die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Nossegem op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Nossegem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Nossegem een distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!