Grimbergen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Grimbergen? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en hebben een prima rendement. Dankzij de investering in zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Wegens de dalende verkoopprijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is dit iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? D.m.v. zonnepanelenvoordeel.be bekijk jij actuele aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Grimbergen!

zonnepanelen installateur 1850
 • Direct lagere energielasten.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteGrimbergen
Postcode18500
Gasverbruik21.790 kWh
Stroomverbruik kWh3595 kWh
Gemiddelde energierekening€171,68

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Grimbergen juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij wat de regels zijn in de gemeente Grimbergen. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Grimbergen zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Grimbergen
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens verrassend voordelig een speciaal type lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4510), dan is het belastingvoordeel al gauw €559. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil krijg je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Er is wel verandering op komst: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met een 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden huizen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Grimbergen schommelen tussen de €4900 en €6500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een pakket met 10 panelen draait uit op zo’n 2950 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Greenchoice en Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €737,50 (tarieven juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Grimbergen kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder tref jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120606€3500 – €4275€400
2301013€5100 – €5650€500
3356015€6025 – €6225€775
4381017€6475 – €6800€890
5445019€7100 – €7200€1000
6509023€7550 – €8050€1080

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Daarnaast is een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Vanwege de zonnepanelencheck Grimbergen vind je of uw dak in aanmerking komt. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Grimbergen bedraagt 3595 kWh. Dit kan je zelf genereren met pakweg 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2925 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3850 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De meeste huizenbezitters prefereren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Bovendien kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn zeer flexibel. Het zijn relatief goedkope panelen, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Welke vergunning moet ik hebben in Grimbergen?

Voor het laten leggen van panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-grimbergen

Een zonnepanelen-installateur vinden

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Grimbergen vergelijken? Door middel van het onderstaande stappenplan zoek jij in een zeer korte periode een betrouwbare vakspecialist in jouw streek. Sommige monteurs hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de kosten. Houd ook rekening met vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Betreft het een aangekochte woning of huur je? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf zo concreet mogelijk de woning. De huis-categorie (schuin en/of plat) en de geografische ligging van de woning zijn van groot belang. Kies vervolgens een dag en tijdstip voor installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist geeft dan goedzonnepanelen advies in Grimbergen.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het gaat hier om achternaam, voornaam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen uit uw regio. Er is meer dan alleen de goedkoopste prijzen, maar check ook relevante keurmerken (bijvoorbeeld Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, Recyclage) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Grimbergen op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Grimbergen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Grimbergen een forfaitaire vergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente