Wetteren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Wetteren? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en besparen je geld. Middels innovatieve zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Omwille van de dalende prijzen van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dit ook op ons dak? Wat is het rendement na 10 jaar? Geholpen door onze website vind jij veelzijdige informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Wetteren!

zonnepanelen installateur 9230
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteWetteren
Postcode92300
Gasverbruik22.440 kWh
Stroomverbruik kWh3520 kWh
Gemiddelde energierekening€172,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wetteren mei 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. Verscheidene gemeenten werken met energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be ontdek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Wetteren. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Wetteren zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Wetteren
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor consumenten met een interessante rente een groene lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4660), dan pak je al snel €578. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen gunstig voor het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al 500.000gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met het model, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te voordeliger het is. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (mei 2024) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Wetteren komen doorgaans uit tussen de €5200 en €6200, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op zo’n 3090 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Eneco en Vandebron betaal je daarvoor zo’n €772,50 (prijs mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Wetteren kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht ontdek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119008€3650 – €4350€410
2286011€5300 – €5825€525
3324014€6000 – €6275€725
4400017€6475 – €6725€940
5450020€7050 – €7225€980
6516023€7450 – €7850€1110

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Door o.a. de zonnepanelencheck Wetteren tref je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wetteren is 3520 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 11 panelen van 295 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2925 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3925 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. De meeste mensen prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Mede vinden we dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Wetteren?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wetteren

Een zonnepanelen-installateur vinden

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Wetteren vergelijken? Door de uitleg die hierna komt vergelijk je in enkele stappen een erkende expert in jouw omgeving. Het merendeel van de aanbieders hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Verduidelijk duidelijk het huis. Het type woning (schuin en/of plat) en de ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Wetteren.

 4. Vul contactgegevens in

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Dan komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs die actief zijn in de regio. Pas op voor alleen de goedkoopste prijzen, maar let ook op kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn IEC keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Wetteren op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Wetteren
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Wetteren een capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente