Westrem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Westrem? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en je kunt er geld mee verdienen. Met het zonnepanelen-systeem wek je zelf energie op uit de zon. Door dalende prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Middels onze tool ontdek je bruikbare raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Westrem!

zonnepanelen installateur 9230
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteWetteren
Postcode92300
Gasverbruik20.010 kWh
Stroomverbruik kWh3510,45235160332 kWh
Gemiddelde energierekening€162,36

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Westrem oktober 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) bekijk jij de spelregels in de gemeente Wetteren. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Wetteren kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Westrem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren zonder hoge lasten een lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4730), dan is het belastingvoordeel al gauw €586. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een royale 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden investeerders hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door het soort en merk, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Westrem liggen tussen de €4100 en €6700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op pak ‘m beet 2950 kWh stroom. Bij een maatschappij als Budget Energie en/of Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €737,50 (onkosten oktober 2023). Dankzij goedkope zonnepanelen in Westrem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hierna vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120407€3400 – €4450€400
2275011€5075 – €5750€500
3342015€5900 – €6050€825
4411016€6350 – €6850€950
5435019€6925 – €7150€1000
6491021€7575 – €8100€1090

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het in lijn is met een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Door o.a. de zonnepanelencheck Westrem vind je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Westrem bedraagt 3510,45235160332 kWh. Hiervoor heb je nodig pak ‘m beet 10 pv-panelen van 285 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1975 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2875 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3975 kWh zijn dat 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Bijna alle consumenten kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Ook kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze panelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Westrem?

Voor het leggen van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Helaas is dat anders bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-westrem

Installateur zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Westrem vergelijken? Met de uitleg die hierna komt vergelijk je zonder problemen een goede vakman in jouw eigen buurt. Tal van leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Praten we over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is de stroomvraag? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Detailleer de eigenschappen van de woning. Het type woning (plat + schuin) en de focus-richting van de woning zijn van groot belang. Maak vervolgens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert geeft dan actueel zonnepanelen advies in Westrem.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn naam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Daarna ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar check ook voorwaarden/keurmerken (bijv. ISO certificaat, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Westrem op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Westrem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Westrem een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!