Oostvleteren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Oostvleteren? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en fiscaal aantrekkelijk. Op basis van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Door o.a. de dalende verkoopprijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Met onze website lees je accurate raadgeving m.b.t. zonnepanelen kopen in Oostvleteren!

zonnepanelen installateur 8640
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteVleteren
Postcode86400
Gasverbruik22.720 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€170,27

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Oostvleteren april 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Vleteren. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Vleteren zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Oostvleteren
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy. Deze groene leningen waardoor consumenten tegen een speciaal rentetarief een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4940), dan is het belastingvoordeel al gauw €612. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een passende vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De plannen zijn om dit te veranderen: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (april 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Oostvleteren liggen tussen de €5300 en €6800 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een pakket met 10 panelen resulteert in plusminus 2890 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Delta of Nuon betaal je hiervoor wel €722,50 (tarief april 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Oostvleteren kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht tref jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120808€3600 – €4325€410
2271011€5125 – €5900€575
3322016€6000 – €6050€850
4391016€6300 – €6600€940
5430019€7025 – €7275€1030
6514022€7625 – €8175€1100

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Oostvleteren lees jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oostvleteren is 3360 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig zo’n 11 pv-panelen van 285 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen voldoende, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2850 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3850 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. Meer dan 50% van de consumenten maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Oostvleteren?

Voor zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oostvleteren

Installateur zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Oostvleteren vergelijken? Met behulp van het advies hieronder tref jij in enkele stappen een uitmuntende vakman in jouw omgeving. Verschillende leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijzen. Bekijk ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer zo concreet mogelijk het huis. Het soort woning (plat en/of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn hierin van enorm belang. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk toepasbaar zonnepanelen advies in Oostvleteren.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn je voor- en achternaam, tel. nr. en een e-mailadres. Vandaar is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs uit de regio. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op certificering (bijvoorbeeld ISO certificaat, Recyclage, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan ondernemingen die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Oostvleteren op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Oostvleteren
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Oostvleteren een aanvullend distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!