Westvleteren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Westvleteren? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en een goede investering. Op basis van krachtige zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door de steeds gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Via onze vergelijker lees je handige details aangaande zonnepanelen kopen in Westvleteren!

zonnepanelen installateur 8640
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteVleteren
Postcode86400
Gasverbruik22.730 kWh
Stroomverbruik kWh3365 kWh
Gemiddelde energierekening€170,42

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Westvleteren september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Vleteren. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Vleteren kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Westvleteren
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens tegen een lage rente een lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4950), dan is het belastingvoordeel al gauw €614. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met 5 procent rente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden woningeigenaren wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Westvleteren schommelen tussen de €4600 en €6300, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen genereert pakweg 2900 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco of Nuon staat dit al gauw gelijk aan €725,00 (prijs september 2023). Op basis van goedkope zonnepanelen in Westvleteren kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder check je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119508€3475 – €4400€440
2309013€5175 – €5700€625
3324015€5975 – €6250€875
4389016€6425 – €6725€920
5431019€6975 – €7225€980
6492023€7525 – €8175€1040

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Westvleteren check jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Westvleteren is 3365 kWh. Je hebt dus nodig om en nabij 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen voldoende, voor 1975 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2900 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 4000 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. Bijna alle bewoners kiezen voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Ook bestaan er dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn zeer flexibel. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Welke vergunning moet ik hebben in Westvleteren?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-westvleteren

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Westvleteren vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs heb jij snel en eenvoudig een erkende monteur in je postcodegebied. Tal van aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de kosten. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer de karakteristieken van het huis. Het soort huis (schuin en/of plat) en de ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Selecteer daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur voorziet jou dan van geschikt zonnepanelen advies in Westvleteren.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het gaat hier om jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor is het helder hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Nadien versturen ze de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs uit de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (zoals CE-keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Westvleteren op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Westvleteren
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Westvleteren een bijdrage – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!