Fraipont

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Fraipont? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren ook nog eens euro’s op. Door zonnepanelen op je woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Als gevolg van de dalende inkoopprijs, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan dat ook voor mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Aan de hand van onze tool doorzoek jij bruikbare aanbevelingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Fraipont!

zonnepanelen installateur 4870
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuik
GemeenteTrooz
Postcode48700
Gasverbruik20.080 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€161,07

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Fraipont maart 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Trooz. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Trooz zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Fraipont
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4800), dan loopt het voordeel al gauw op tot €595. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze klassieke mechanische meters worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno maart 2024. Het rendement komt overeen met een 5 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor het milieu, echter ook op financieel vlak. Al 500.000huishoudens hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Fraipont variëren tussen de €5100 en €5900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa pakweg 2910 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Engie en Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €727,50 (prijs maart 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Fraipont is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna lees jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119407€3500 – €4200€400
2302012€5225 – €5650€550
3341015€5975 – €6100€850
4386016€6400 – €6725€930
5438020€6925 – €7125€1010
6511022€7500 – €7900€1100

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een sterk dak. Evenzeer is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Omwille van de zonnepanelencheck Fraipont tref jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Fraipont bedraagt 3440 kWh. Hiervoor heb je nodig circa 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Belangrijk: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1800 kWh zijn dat er circa 7, voor 2850 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3800 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de woningbezitters prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Fraipont?

Puur voor zonnepanelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-fraipont

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Fraipont vergelijken? Op basis van de uitleg die hierna komt vergelijk je vandaag nog een professionele aanbieder in je woonplaats. Sommige monteurs hebben een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de tarieven. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets expliciet het huis. Het soort dak (plat en/of schuin) en de focus-richting van het dak zijn daarin van belang. Selecteer daarna een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist biedt zo interessant zonnepanelen advies in Fraipont.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Zo weten wij ook hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  In 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen die goed staan aangeschreven. Let niet alleen op de aantrekkelijkste prijs, maar kijk goed naar eventuele keurmerken (je kunt denken aan ISO certificaat, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan verenigingen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Fraipont op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Fraipont
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Fraipont een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!