Ramelot

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Ramelot? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en heb je razendsnel terugverdiend. Op basis van het zonnepanelen-systeem wek je zelfstandig duurzame stroom op. Wegens de aantrekkelijke paneel prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn dak geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Aan de hand van de zonnepanelen-vergelijker vind je samengestelde details met betrekking tot zonnepanelen kopen in Ramelot!

zonnepanelen installateur 4557
 • Lagere energiekost.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Los van de energieleverancier.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieLuik
GemeenteTinlot
Postcode45570
Gasverbruik23.090 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€175,97

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Ramelot juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. In sommige gemeenten zijn er interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) bekijk je wat er precies mogelijk is in de gemeente Tinlot. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Tinlot kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Ramelot
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor consumenten extra voordelig een groene lening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4560), dan is jouw winst al gauw €565. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor ontvang jeeen redelijke vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 5% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op het model, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Ramelot fluctueren tussen de €4400 en €5700 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen genereert grofweg 2740 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Greenchoice of Qurrent betaal je al snel €685,00 (onkosten juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Ramelot kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht check je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117008€3550 – €4375€380
2305013€5075 – €5650€550
3351015€5975 – €6025€875
4411018€6325 – €6750€920
5430019€6975 – €7150€970
6506022€7575 – €8200€1090

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het overeenstemt met een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Verder is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Ramelot bekijk jij de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ramelot bedraagt 3545 kWh. Hiervoor zijn benodigd pak ‘m beet 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 1925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2800 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3975 kWh gaat het om 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. Veel woningbezitters bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten zijn lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Ramelot?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ramelot

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Direkt zonnepanelen bedrijven in Ramelot vergelijken? Gebruikmakend van het advies hieronder vergelijk jij in enkele stappen een betrouwbare installateur in jouw streek. Verschillende adviseurs hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Vraag ook om vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf het type huis. Het genre woning (schuin of plat) en de geografische ligging van het dak zijn cruciaal. Kies ook een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Ramelot.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft je voor- en achternaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Vandaar komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen indien er onduidelijkheden zijn. Nadien verzenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 3-4 dagen volgen er offertes van installatiebedrijven uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar let ook op certificering (bijvoorbeeld VDE keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en zijn panelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Belangrijk: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen meerdere interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ramelot op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Ramelot
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ramelot een aanvullend distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!