Fraiture

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Fraiture? Zonnepanelen zijn duurzaam en fiscaal aantrekkelijk. Door thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Dankzij gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan dit ook op ons dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door onze tool lees je veelzijdige raadgeving die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Fraiture!

zonnepanelen installateur 4557
 • Snelle terugverdientijd.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Lange levensduur.

ProvincieLuik
GemeenteTinlot
Postcode45570
Gasverbruik23.080 kWh
Stroomverbruik kWh3540 kWh
Gemiddelde energierekening€175,82

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Fraiture juli 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Door te surfen naar energiesparen.be check je hoe het ervoor staat in de gemeente Tinlot. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Tinlot zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Fraiture
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten tegen een speciaal rentetarief een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4550), dan is jouw winst al gauw €564. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Fraiture fluctueren tussen de €4400 en €6500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op ongeveer 2730 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Eneco en Pure Energie betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €682,50 (prijspeil juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Fraiture kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de tabel doorzoek jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119907€3575 – €4400€400
2309013€5275 – €5675€550
3339014€6025 – €6275€725
4380016€6450 – €6675€920
5464019€6900 – €7250€1030
6502021€7500 – €7925€1090

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Dankzij de zonnepanelencheck Fraiture lees jij de geschiktheid van je dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Fraiture bedraagt 3540 kWh. Dat staat gelijk aan plusminus 10 zonnepanelen van 315 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2825 kWh gaat het om 12, en voor 3800 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de huizenbezitters maken een keuze voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens zijn er dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. Het zijn relatief goedkope panelen, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Fraiture?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-fraiture

Een zonnepanelen-installateur vinden

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Fraiture vergelijken? Door gebruik te maken van onze stappenplan kies je snel en eenvoudig een uitmuntende aanbieder in jouw streek. Diverse leveranciers bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Vraag ook om relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer de eigenschappen van de woning. Het genre huis (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het dak zijn zaken die van belang zijn. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Fraiture.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Als laatste krijgt u natuurlijk de offerte op basis van uw wensen.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 7 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen het interessantste kostenplaatje, maar kijk goed naar relevante keurmerken (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan scholen die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Fraiture op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Fraiture
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Fraiture een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomHet gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!