Temse

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Temse? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je kunt er geld mee verdienen. Dankzij krachtige zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Dankzij dalende prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Op basis van deze website vind je samengestelde raadgeving die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Temse!

zonnepanelen installateur 9140
 • Lagere energierekening.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteTemse
Postcode91400
Gasverbruik22.350 kWh
Stroomverbruik kWh3475 kWh
Gemiddelde energierekening€171,31

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Temse mei 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be tref je hoe het ervoor staat in de gemeente Temse. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Temse is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Temse
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Deze groene leningen waarmee consumenten extra goedkoop een speciaal type lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4570), dan profiteer je al van een korting van zo’n €567. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met 4% rente. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Temse schommelen tussen de €4400 en €5700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa pak ‘m beet 3000 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Essent en Qurrent betaal je al snel €750,00 (tarieven mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Temse kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de volgende paragraaf lees je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118406€3550 – €4300€420
2304011€5250 – €5750€625
3353015€5975 – €6275€725
4381018€6375 – €6775€940
5463020€6975 – €7250€960
6488022€7525 – €7875€1080

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Temse lees jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Temse bedraagt 3475 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig grofweg 11 pv-panelen van 280 wattpiek. Disclaimer: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2925 kWh gaat het om 11, en voor 4000 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. Meer dan 50% van de mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Tevens vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De prijs is erg gunstig, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning verplicht in Temse?

Voor het laten leggen van PV-panelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Vaak is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-temse

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Temse vergelijken? Door onze stappenplan zoek je zonder problemen een goede installateur in jouw omgeving. Verschillende aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Kijk goed naar certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Betreft het een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer duidelijk het huis. De huis-categorie (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn hierin van enorm belang. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur biedt zo aantrekkelijk zonnepanelen advies in Temse.

 4. Overige gegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn gegevens als: uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Op basis daarvan is het duidelijk hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap verzenden zij de offerte op maat.

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de laagste offerte, maar houd ook rekening met voorwaarden/keurmerken (zoals VDE keurmerk, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Temse op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Temse
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Temse aanvullend capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente