Sint-Niklaas

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Sint-Niklaas? Zonnepanelen zijn duurzaam en winstgevend. D.m.v. een zonnepanelen-installatie kan je zelf stroom opwekken. Mede door dalende prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Dankzij de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij handige adviezen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Sint-Niklaas!

zonnepanelen installateur 9100
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Goed voor het milieu.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Niklaas
Postcode91000
Gasverbruik22.330 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€171,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Sint-Niklaas mei 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be check je wat er precies mogelijk is in de gemeente Sint-Niklaas. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Sint-Niklaas zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Sint-Niklaas
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren met een interessante rente een speciaal type lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4550), dan is jouw winst al gauw €564. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. In ruil krijg je een redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze klassieke mechanische meters worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met 5 procent rente. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Sint-Niklaas variëren tussen de €4600 en €6900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor ongeveer 2980 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Essent of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €745,00 (tarief mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Sint-Niklaas is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna lees je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117706€3700 – €4425€420
2308013€5025 – €5900€625
3357016€6050 – €6175€850
4414017€6550 – €6750€910
5456020€6900 – €7200€970
6498021€7675 – €8100€1100

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Sint-Niklaas zie je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Niklaas bedraagt 3465 kWh. Dit kan je zelf opwekken met omstreeks 12 panelen van 320 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 pv-panelen toereikend, voor 1875 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 3000 kWh zijn dat er 12, en voor 3950 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De gemiddelde huizenbezitters kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Eveneens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Sint-Niklaas?

Voor het laten leggen van panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-niklaas

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Sint-Niklaas vergelijken? Met behulp van het advies hieronder zoek je vandaag nog een uitstekende vakman in jouw streek. Tal van specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer de eigenschappen van het huis. De huis-categorie (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het dak zijn essentieel. Maak ook een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van geschikt zonnepanelen advies in Sint-Niklaas.

 4. Overige gegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Op basis daarvan weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste zenden zij de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van installateurs met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar vraag ook om de benodigde certificaten (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Niklaas op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Sint-Niklaas
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Niklaas een forfaitaire vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente