Melle

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Melle? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en een goede investering. Met thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Wegens de steeds gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Geholpen door onze website check je actuele details die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Melle!

zonnepanelen installateur 9090
 • Snelle terugverdientijd.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteMelle
Postcode90900
Gasverbruik22.320 kWh
Stroomverbruik kWh3460 kWh
Gemiddelde energierekening€170,85

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Melle mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be doorzoek je welke regelingen er zijn in de gemeente Melle. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Melle kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Melle
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een groene lening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4540), dan loopt het voordeel al gauw op tot €563. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. In ruil krijg je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Melle variëren tussen de €5100 en €5900, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op grofweg 2970 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Engie en/of Pure Energie betaal je al snel €742,50 (tarief mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Melle is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht bekijk je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119208€3500 – €4500€440
2285011€5075 – €5900€675
3320016€6000 – €6100€775
4414018€6425 – €6700€910
5440019€7050 – €7275€1030
6493023€7550 – €7875€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Melle lees jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Melle is 3460 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 10 panelen van 300 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 zonnepanelen geschikt, voor 1875 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2975 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3900 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De doorsnee klanten geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Eveneens onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen zijn zeer flexibel. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Melle?

Voor de installatie van PV-panelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Meestal is ook een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-melle

Installateur zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Melle vergelijken? Met tips van onze adviseurs tref jij binnen enkele minuten een goede monteur in de regio. Verscheidene adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de installatiekosten. Let ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf expliciet het huis. De huis-categorie (plat + schuin) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Maak daarna een keuze voor een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Melle.

 4. Voorkeur voor contact

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Als laatste verzenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de voordeligste tarieven, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (je kunt denken aan IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We kennen allerlei aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die hun dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Melle op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Melle
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Melle verplichte kost – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente