Zelzate

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Zelzate? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en financieel interessant. Aan de hand van innovatieve zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Ten gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met onze website lees je veelzijdige informatie die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Zelzate!

zonnepanelen installateur 9060
 • Lagere energielasten.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZelzate
Postcode90600
Gasverbruik22.290 kWh
Stroomverbruik kWh3445 kWh
Gemiddelde energierekening€170,39

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Zelzate mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be lees je de spelregels in de gemeente Zelzate. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Zelzate zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Zelzate
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor huishoudens extra voordelig een speciale lening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4510), dan pak je al snel €559. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Dit gaat wel veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, echter ook op financieel vlak. Al ruim enkele honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Zelzate liggen tussen de €4200 en €6500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in pak ‘m beet 2940 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Engie of Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €735,00 (onkosten mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Zelzate bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht vind je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118606€3625 – €4475€400
2275013€5050 – €5850€575
3320016€6000 – €6200€825
4405017€6325 – €6725€880
5458019€6950 – €7225€1010
6507021€7575 – €8100€1110

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Dankzij de zonnepanelencheck Zelzate bekijk jij of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zelzate bedraagt 3445 kWh. Dit kan je zelf genereren met grofweg 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 pv-panelen gewenst, voor 1900 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2925 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 4000 kWh gaat het om 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Veel investeerders kopen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Bovendien vind je dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Zelzate?

Voor panelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zelzate

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Zelzate vergelijken? Door gebruik te maken van onderstaande tips zoek je in korte tijd een betrouwbare aanbieder in jouw eigen buurt. Een aantal bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de prijzen. Bekijk ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets de eigenschappen van het huis. Het genre woning (schuin & plat) en de oriëntatie van het huis zijn zaken die van belang zijn. Maak ook een keuze voor een ideale leverdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Zelzate.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft uw voornaam + achternaam, een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Zo weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Nadien ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen uit de buurt. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (bijv. CE-keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan stadions die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Zelzate op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Zelzate
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Zelzate een distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!